Reumatologie › Treant Zorggroep

Reumatologie

Reuma is een verzamelnaam voor vele verschillende aandoeningen. Kenmerken zijn vaak pijnklachten of ontstekingen in de gewrichten en/of pezen. In zeldzame gevallen (systeemziekten) kunnen ook de organen zoals de nieren of het hart zijn aangedaan.

Bij verdenking op een reumatische aandoening verwijst uw huisarts of een andere specialist u door naar de specialist die reuma behandelt (reumatoloog). Deze arts stelt u vragen en doet vaak aanvullend onderzoek. Hierna zet de reumatoloog samen met u een behandelplan op.

Bij de chronische ontstekingsvormen van reuma blijft u vaak langdurig onder controle bij uw reumatoloog.

Naast de reumatoloog, kunt u op de polikliniek Reumatologie ook contact hebben met een reumaconsulent of verpleegkundig specialist.

Reumaconsulenten
Heeft u reuma? Dan betekent dat waarschijnlijk heel wat voor uw dagelijks leven. De ene dag voelt u zich beter dan de andere dag. Dat maakt het lastig om mee om te gaan. Voor u en voor de mensen om u heen. Lees meer in de folder verpleegkundig reumaconsulent.

Advies en begeleiding
Vooral de eerste tijd heeft u veel vragen. Hoe moet het met werk en vrijetijdsbesteding? Kan ik gewoon sporten? Hoe moet ik de medicijnen innemen? En hoort mijn vermoeidheid bij de reuma? Met deze en andere vragen kunt u terecht bij de reumaconsulenten. Zij hebben veel ervaring en helpen u graag.

De consulenten werken nauw samen met de reumatologen en kinderartsen.

Verpleegkundig specialist
Een verpleegkundig specialist is een ervaren verpleegkundige met een aanvullende opleiding op academisch niveau, gericht op medisch onderzoek en behandeling van patiënten en het ontwikkelen van vernieuwende zorgprocessen. Hij of zij combineert verpleegkundige en medische taken en neemt een deel van het onderzoek en de behandeling van artsen over onder supervisie van een reumatoloog (waar nodig). Lees meer in Verpleegkundig specialist op de polikliniek Reumatologie (pdf).

Meer informatie over Reumatologie