Arterieel ulcus › Treant Zorggroep

Arterieel ulcus

Wat is een arterieel ulcus?

Dit is een zweer (ulcus) die is ontstaan door een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen in het weefsel. Het tekort is veroorzaakt door een vernauwing in de aanvoerende bloedvaten (arteriën). Dit leidt dan tot weefselversterf. De wond kan niet genezen maar zal gaan zweren (ulceren).

Hoe werken de bloedvaten in de benen?

Het bloed dat door het hart het lichaam wordt ingepompt, brengt zuurstof en voedingstoffen naar de weefsels. Dit bloed gaat via de slagaders (arteriën). Op de terugweg naar het hart neemt het bloed afvalstoffen mee uit de weefsels. De afvoer van dit bloed gebeurt door de aders. (Meer informatie hierover leest u bij de informatie over een open been)

Slagaderproblemen (arteriële insufficiëntie)

Soms zijn de slagaders vernauwd. Deze vernauwing is het gevolg van de afzetting van vet in de wand van de slagader en van verkalking van de wand van de slagader. Dit proces noemen we slagaderverkalking (arteriosclerose). Bij het ontstaan van slagaderverkalking zijn de volgende factoren belangrijk: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en een te hoog vetgehalte (cholesterol) in het bloed. Meestal leidt slagaderverkalking tot vernauwing of zelfs totale afsluiting van de slagader.

Door de slagaderverkalking ontstaat er een tekort in de bloedaanvoer. Hierdoor krijgen de weefsels te weinig zuurstof en voedingsstoffen uit het bloed. Het weefsel kan hierdoor afsterven, waardoor er een zweer of wond ontstaat.  Deze wonden ontstaan meestal aan tenen en voeten, of aan de voor- of buitenzijde van het onderbeen.

Hoe ziet een zweer of wond er uit?

De zweer of wond kan er verschillend uitzien. Zo kan de plek open en vochtig zijn of juist bedekt met korsten. Ook de kleur en grootte van de plek kunnen sterk verschillen. Bij een arterieel ulcus is er meestal zwart necrotisch (dood) weefsel zichtbaar.

Is het pijnlijk?

Een zweer of wond kan erg pijnlijk zijn en vaak ook moeilijk te genezen.

Patiënten met slagaderverkalking en een arterieel ulcus hebben de ervaring dat ze minder last van het been hebben als ze het onderbeen naar beneden laten hangen. Bij het lopen krijgen ze vaak pijn in de benen die na een moment van rust weer verdwijnt (etalagebenen).