Huidtransplantatie zonder operatie mogelijk bij Treant Zorggroep › Treant Zorggroep

Huidtransplantatie zonder operatie mogelijk bij Treant Zorggroep

Geplaatst op: 7 april 2017

Het ziekenhuis van Treant Zorggroep biedt sinds enige tijd een nieuwe methode van wondbehandeling aan. De ingreep heet ‘epidermal grafting’ met het CelluTome™ System. Dit is een huidtransplantatie die poliklinisch en zonder narcose kan worden uitgevoerd.

Met de CelluTome™-behandeling kunnen patiënten met chronische wonden geholpen worden. Omdat niet iedereen en niet elke wond geschikt is voor deze behandeling, wordt tijdens het bezoek aan het Wond Expertise Centrum – waar de behandeling plaatsvindt - bepaald of de wond geschikt is voor de CelluTome™-behandeling.

Weinig tot geen pijn
De behandeling verschilt van andere transplantatieprocedures, doordat het een korte poliklinische ingreep is. Ook is geen narcose nodig; hierdoor is het risico van een ingreep geminimaliseerd.

Hoewel patiënten verschillend zijn, ervaren patiënten in de meeste gevallen weinig tot geen pijn. Inmiddels hebben er al veertien succesvolle behandelingen plaatsgevonden.

Sneller
Bij de behandeling wordt met een apparaatje de gezonde huid verwarmd. Door negatieve druk (400 tot 500 mmhg) en warmte (37 tot 40 graden) ontstaan blaasjes gevuld met vocht. In dit vocht bevinden zich stoffen die nodig zijn voor nieuwe huidvorming. Deze blaasjes kleven aan een pleister die vervolgens op de wond wordt aangebracht. Het doel hiervan is om de huidvorming over de wond sneller te laten verlopen.

Wond Expertise Centrum
De nieuwe behandelingen vinden plaats binnen het Wond Expertise Centrum (WEC) van de drie ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep: Bethesda in Hoogeveen, Scheper in Emmen en Refaja in Stadskanaal. De medewerkers zijn gespecialiseerd in de behandeling van complexe wonden. Het WEC is een van de landelijke expertisecentra op het gebied van wondbehandeling en werkt nauw samen met andere zorgverleners, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Door de korte lijnen met de thuiszorgorganisaties wordt onnodig reizen van patiënten voorkomen en kan een eventuele wondbehandeling ook thuis plaatsvinden.

Gerelateerde specialismen