Neurologie en Neurochirurgie › Treant Zorggroep

Neurologie en Neurochirurgie

Neurologie en Neurochirurgie zijn specialismen die zich bezighouden met de diagnose en behandeling van aandoeningen aan het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg, zenuwen) en spieren.

Patiënten die naar een neuroloog worden verwezen, hebben vaak last van klachten als pijn, tintelingen, klachten van het geheugen, moeite met spreken, loop- en bewegingsstoornissen, duizeligheid, slaapstoornissen, zwakte van de spieren of verlammingsverschijnselen. Enkele bekende neurologische aandoeningen zijn een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding), hersenschudding, epilepsie of multiple sclerose. Voor Neurologie kunt u terecht op de drie ziekenhuislocaties en een buitenpoli van Treant Zorggroep.

Een neuroloog behandelt zowel chronische (blijvende) ziekten, als ziekten die acuut (plotseling) beginnen. Acute ziekten zijn bijvoorbeeld een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding), hersenvliesontsteking (meningitis), een hersenschudding of coma. Andere aandoeningen die een neuroloog behandelt, zijn onder meer epilepsie, migraine, multiple sclerose (MS), ziekte van Parkinson, carpaal tunnel syndroom, nek- of rughernia en hersentumoren.

Patiëntenfolders
Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van gerelateerde behandelingen en informatie over enkele spreekuren. Op deze pagina vindt u meer informatie over een beroerte en het leven met de gevolgen.

Speciale spreekuren
Voor enkele veelvoorkomende aandoeningen zijn er speciale spreekuren. Bijvoorbeeld over het geheugen, TIA, CVA, Hernia, Parkinson en MS.  

Verpleegafdeling
Op de verpleegafdeling worden patiënten met aandoeningen zoals herseninfarcten en hersenbloedingen (ook wel CVA of beroerte genoemd) behandeld, maar ook patiënten met bijvoorbeeld een hersenschudding.

Samenwerking
Soms werkt de neuroloog samen met andere medisch specialisten. Als er bijvoorbeeld een operatie van een hernia of van de hersenen nodig is, wordt dit door de neurochirurg gedaan. Daarom werken wij samen met de neurochirurgen, die ook op de polikliniek Neurologie spreekuur houden.

Voorlichting en begeleiding is bij veel neurologische aandoeningen belangrijk. Dit gebeurt onder andere door gespecialiseerde verpleegkundigen en  revalidatieartsen.

Lees verder