Ziektebeeld › Treant Zorggroep

Ziektebeeld

Ziektebeeld

Darmtumoren kunnen in het hele darmkanaal voorkomen. Meer dan de helft ontstaat in het laatste gedeelte van de dikke darm of in de endeldarm.

Dikkedarmkanker ontstaat bijna altijd uit een poliep in de darmwand. Een poliep is een goedaardige tumor. Poliepen kunnen kwaadaardig worden. Een kwaadaardig gezwel is kanker. Dikkedarmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm. Ongeveer 75% ontstaat in de laatste delen van de dikke darm. Van die 75% ontstaat ongeveer een derde in het allerlaatste deel: de endeldarm. Dit heet endeldarmkanker. 

In het laatste deel van de dikke darm en de endeldarm is de ontlasting al ingedikt. Een tumor op deze plek kan de darm vrij snel verstoppen.

Groeiwijze van een kwaadaardige tumor in de darm

Wordt een kwaadaardige tumor groter, dan kan deze door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien.

Om de darmen zit een uitgebreid systeem van lymfevaten, lymfeklieren en bloedvaten. Groeit een tumor verder in de darmwand, dan wordt het risico groter dat kankercellen losraken. Die kunnen zich dan via de lymfevaten en/of de bloedvaten in het lichaam verspreiden. En zo uitgroeien tot nieuwe tumoren op andere plaatsen, zoals de lever of longen. Dit zijn uitzaaiingen.