Symptomen van borstkanker

Symptomen van borstkanker

Symptomen van borstkanker

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 8 à 9 vrouwen borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Maar hoe herkent u borstkanker precies? Hoe voelt een knobbeltje in de borst aan? En welke symptomen zijn er verder?

Waar ontstaat borstkanker?

Borstkanker ontstaat in het normale borstweefsel en wordt veroorzaakt door kwaadaardige cellen die ontstaan vanuit normale cellen in de borst. Er zijn verschillende soorten borstkanker, onder andere ingedeeld naar de plek waar het ontstaat. De twee meest voorkomende soorten hierbij zijn ductaal (ontstaan in de melkgang) en lobulair (ontstaan in een melkklier). Voor informatie over de verschillende soorten borstkanker, eventuele uitzaaiingen en erfelijkheid kunt u hier  klikken.

Hoe herkent u borstkanker?

Als u symptomen van borstkanker vermoedt, is het belangrijk om daarmee snel naar de huisarts te gaan. Dan kan een eventuele diagnose borstkanker zo vroeg mogelijk worden gesteld en kunt u indien nodig zo snel mogelijk worden behandeld. Maar wat zijn de symptomen precies? Om u hier een idee van te geven en hier overzicht in te creëren, behandelen we de symptomen hieronder. Overigens heeft een groot deel van de vrouwen met borstkanker geen klachten, maar wordt de tumor ontdekt via het bevolkingsonderzoek.

 • Knobbeltje in de borst
  De meest voorkomende verandering is een knobbeltje in de borst(en). Hoe deze aanvoelt kan per persoon verschillen. Eigenlijk wordt er namelijk een verdikking bedoeld die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die u gewoonlijk voelt in de borst. Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf.
  Let wel dat niet elke vorm van borstkanker begint met een knobbeltje in de borst.  Eveneens is het zo dat zeker niet elke knobbel een symptoom van borstkanker is. In het merendeel van de gevallen gaat het namelijk om een cyste (een holte die zich heeft opgevuld met vocht) of om een bindweefselknobbel (vaak een fibroadenoom). Met beeldvormend onderzoek middels een tomosynthese-mammografie soms aangevuld met een echo en eventueel een biopt of punctie kan duidelijkheid verkregen worden over de gevoelde afwijking. U kunt hiervoor snel op ons Mammacentrum terecht en heeft dan vaak dezelfde dag nog duidelijkheid over de aard van de knobbel.

  Ook kan het zijn dat de eerste uiting van borstkanker zich voordoet met een zwelling in de oksel. Het is verstandig een (blijvende) zwelling in de oksel ook door de huisarts te laten beoordelen om te horen of een verwijzing naar het Mammacentrum nodig is.
   
 • Pijnlijke borsten
  Heeft u pijn in uw borst(en)? Maakt u zich dan niet direct ongerust. Pijnlijke borsten zijn namelijk zelden het eerste symptoom van borstkanker, maar eerder een effect dat in een later stadium kan optreden. De kans op borstkanker is vooral klein wanneer beide borsten tegelijk pijnlijk zijn, omdat borstkanker zich zelden tegelijkertijd in beide borsten manifesteert. In de folder 'Pijn in de borsten' leest u er meer over.
   
 • Veranderingen aan de tepel
  Veranderingen aan de tepel kunnen een aanwijzing zijn van borstkanker. Het kan dan gaan om irritatie, zoals zweren, roodheid of schilfers rondom de tepel. Ook vocht in de tepel, een verdikt strengetje naar de tepel of een ingetrokken tepel kunnen symptomen zijn van borstkanker.
  Wanneer er vocht uit de tepel komt, noemen we dat tepeluitvloed. Tepeluitvloed komt veel voor en is in de meeste gevallen onschuldig. In ongeveer 4% van de gevallen is een kwaadaardige aandoening de oorzaak. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar ontstaat vooral in perioden van hormonale veranderingen; bijvoorbeeld in de puberteit of aan het begin van de overgang. Soms komt het ook voor rondom de menstruatie en kan het samengaan met pijn in de borsten. Klik hier voor meer informatie over tepeluitvloed.
   
 • Veranderingen aan de huid
  Ook veranderingen aan de huid kunnen symptomen zijn van borstkanker. Zo kan de textuur van de huid veranderen, waardoor er deukjes in de huid komen of er een soort sinaasappelhuid ontstaat. De borst kan warm aanvoelen en er daarbij rood uitzien. Opvallende huidveranderingen en plotseling veranderingen in de vorm of grootte van de borst zijn dingen om alert op te zijn.

  Hieronder zetten we de mogelijke veranderingen aan de huid op een rij:
  - veranderende textuur (deukjes of sinaasappelhuid);
  - warm aanvoelende en rode borst;
  - vrij plotselinge verandering in vorm en/of grootte van de borst;
  - pijnlijke borst(en) of een pijnlijke plek die afwijkend aanvoelt;
  - een slecht genezend plekje.

  Een ingetrokken tepel kan aangeboren zijn en veroorzaakt worden door melkgangen in de borst die korter zijn dan de dikte van de borst. In deze gevallen is het verder onschuldig. Wanneer u echter plots een ingetrokken tepel krijgt, kan het zijn dat er iets in de borst aan het veranderen is, wat een effect van borstkanker zou kunnen zijn.

  Hieronder zetten we de mogelijke veranderingen aan de tepel op een rij:
  - ingetrokken tepel;
  - vocht in de tepel;
  - lekkend vocht;
  - verdikt strengetje naar de tepel;
  - zweren, roodheid of schilfers rondom de tepel;
  - pijnlijke tepel.

  Merkt u een verandering aan de tepel? Neem dan contact op met de huisarts, die u zo nodig voor verder onderzoek kan doorverwijzen naar het Mammacentrum.

Zelfonderzoek?

Het is goed om vertrouwd te zijn met uw eigen lichaam, zo ook met uw borsten. Eventuele veranderingen herkent u gemakkelijker. 75% van alle afwijkingen die vrouwen zelf in hun borst hebben gevoeld, is gelukkig geen borstkanker. Wij raden u dan ook niet standaard aan om maandelijks uw borsten te onderzoeken op de voorgenoemde symptomen. Minimale goedaardige veranderingen kunnen u namelijk ook juist ongerustheid geven, waarbij de veranderingen bijvoorbeeld na enkele dagen weer verdwenen zijn. Wetenschappelijk onderzoek bij grote groepen vrouwen laat zien dat dit zelfonderzoek de kans op overleving van borstkanker niet groter maakt.

Doet u zelfonderzoek van uw borsten? Doe dit dan, indien u nog menstrueert, bij voorkeur na de menstruatie wanneer het klierweefsel minder gevoelig en minder hobbelig is. Na de overgang maakt het moment van onderzoek niet uit. Als u een afwijking bemerkt die niet na enige tijd weer verdwijnt, neemt u dan contact op met de huisarts die u zo nodig naar het Mammacentrum kan verwijzen.

Herkent u de symptomen?

Herkent u een of meerdere van de symptomen bij zichzelf? Neem dit serieus en raadpleeg uw huisarts. De meeste afwijkingen hebben een goedaardige of onschuldige oorzaak, maar de kans bestaat dat dit veroorzaakt wordt door borstkanker. Uw huisarts kan u hierin uitsluitsel geven door uw borst(en) en lymfeklieren (in de oksels en hals) te onderzoeken en u eventueel door te verwijzen naar het Mammacentrum.

Zo snel mogelijk duidelijkheid

Kiest u voor het Mammacentrum in Hoogeveen? Dan kunt u binnen enkele dagen bij ons terecht en zullen wij er alles aan doen om u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over uw situatie. Wij voeren alle eerst benodigde onderzoeken op één dag uit en u krijgt – bijna altijd – dezelfde dag nog uitslag en waar nodig een behandelplan. Wij willen uiteraard de beste behandeling voor u. Daarom werken wij volgens de nieuwste behandelmethodes en met de meest moderne apparatuur.

Voorbereiding op uw bezoek aan het Mammacentrum

Voorbereiding op uw bezoek aan het Mammacentrum

In het voorbereidingsfilmpje hierboven ziet u stapsgewijs hoe de onderzoeks- en diagnosedag (ééndagsdiagnostiek) eruitziet. Zodat u precies weet wat u kunt verwachten tijdens uw eerste bezoek aan het Mammacentrum. 

Mammacentrum

Het Mammacentrum van Treant Zorggroep is hét borstkankercentrum van Noord-Nederland als gaat om ééndagsdiagnostiek, state-of-the-art behandelmethoden én persoonlijke aandacht. Na verwijzing van uw huisarts binnen drie dagen terecht, en vaak al eerder. De onderzoeken en de uitslag vinden op dezelfde dag plaats. Binnen het Mammacentrum is academische kennis aanwezig. Kortom, ons gespecialiseerde en multidisciplinaire borstkankerteam staat elke dag klaar om de best mogelijke zorg te leveren. 

Maak kennis met het Mammacentrum van Treant Zorggroep

Maak kennis met het Mammacentrum van Treant Zorggroep

Wilt u meer weten over het Mammacentrum? Bekijk dan ook ons kennismakingsfilmpje. 

Ervaringen, meer informatie en contact

Bent u benieuwd naar ervaringen van andere vrouwen met borstkanker en het Mammacentrum? Lees hier hun ervaringen met ons Mammacentrum. Op onze website vindt u nog meer informatie over borstkanker en over het Mammacentrum. Daarnaast besteden we in de Treant Zorgkrant van oktober 2016 speciale aandacht aan borstkanker. 

Neem contact met ons op