Cytologie (celleer) › Treant Zorggroep

Cytologie (celleer)

Wat is cytologie? Cytologie betekent ‘celleer’. Dit is het onderdeel van de klinische pathologie, waarbij de patholoog diagnoses stelt op basis van microscopisch onderzoek van cellen buiten weefselverband.

Een orgaan is uit een of meer weefselsoorten opgebouwd. Weefsel bestaat weer uit cellen.  In de praktijk betekent het dat de patholoog celmateriaal ontvangt. Hieronder vallen bijvoorbeeld baarmoederhalsuitstrijkjes, urine, longspoeling en buikvocht, maar ook puncties van bijvoorbeeld de schildklier.

Een patholoog bekijkt de cellen met een microscoop. Ook kan het materiaal dun op een glaasje worden uitgestreken. Cytologisch analisten assisteren bij puncties op locatie, zogenaamde Rapid On Site Evaluation, ofwel ROSE. De cytologisch analist onderzoekt of het gepuncteerde materiaal voldoende is voor diagnostisch onderzoek. Hierdoor wordt de kans op een diagnostische uitslag vergroot. De patiënt hoeft daardoor hetzelfde onderzoek in de meeste gevallen niet nogmaals te ondergaan. Een kwaliteitsverbetering en voor de patiënt minder belastend.