Oogheelkunde › Treant Zorggroep

Oogheelkunde

Oogheelkunde

Het specialisme Oogheelkunde richt zich op de behandeling van aandoeningen van het oog, de oogleden, de oogkas en de traanwegen. U kunt bij Oogheelkunde terecht voor diagnose en behandeling van onder meer staar, glaucoom (te hoge oogdruk), scheelzien, medische ooglidcorrectie en laserbehandelingen. Voor Oogheelkunde kunt u terecht bij ziekenhuislocatie Refaja en Scheper.

Medewerkers Oogheelkunde

Op de afdeling Oogheelkunde werken onze oogartsen nauw samen met een uitgebreid team van medewerkers: de physician assistant (PA), orthoptisten, optometristen, technisch oogheelkundig assistenten (TOA’s), verpleegkundigen, doktersassistenten en medisch secretaresses.

Oogarts
De oogarts is degene die afwijkingen van het oog, het visuele systeem, de oogkas, de oogleden, de traanwegen en daarmee samenhangende ziekten ontdekt. De oogarts stelt een behandelplan op en zorgt voor de uitvoering. Voor complexe aandoeningen worden patiënten doorverwezen naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Daarnaast zijn er bij Oogheelkunde ook basisartsen AIOS (assistent in opleiding tot specialist) en ANIOS (assistent niet in opleiding tot specialist) werkzaam onder begeleiding van de oogarts.

Physician Assistant
De Physician Assistant (PA) is een medisch professional die de oogarts ondersteunt door zelfstandig bepaalde medische taken en technische handelingen over te nemen.

Orthoptist
De orthoptist onderzoekt en behandelt kinderen en volwassenen met scheelzien, brilafwijkingen, een lui oog, dubbelzien, hoofdpijn en leesklachten. De orthoptist doet onderzoek, stelt een diagnose en behandelt op verwijzing van huisarts of specialist. Ook kan de orthoptist patiënten doorverwijzen naar een oogarts of andere specialist.

Optometrist
De optometrist onderzoekt de ogen door het doen van metingen van de gezichtsscherpte, brilmetingen of controles van het netvlies. Ook ondersteunt de optometrist de oogarts door het doen van routinecontroles en vooronderzoek. De optometrist kan patiënten doorverwijzen naar de oogarts of een andere specialist. De technisch oogheelkundig assistent (TOA) assisteert de oogarts bij spreekuren, kleine ingrepen en is betrokken bij de nazorg van patiënten. De TOA verricht oogheelkundige onderzoeken, zoals het bepalen van de gezichtsscherpte, het meten van de oogdruk en meting van de corneadikte. Ook maakt de TOA netvliesfoto’s, gezichtsveldonderzoeken en verschillende oogscans. Dit gebeurt onder begeleiding van een oogarts.

Zie ook: wie doet wat?

Lees meer over de medewerkers