Histologie (weefselleer) › Treant Zorggroep

Histologie (weefselleer)

Wat is histologie? Histologie betekent ‘weefselleer’. Dit is het onderdeel van de klinische pathologie, waarbij de patholoog diagnoses stelt op basis van microscopisch onderzoek van weefsels. Een orgaan is uit een of meer weefselsoorten opgebouwd.

In de praktijk houdt dit in dat wij kleine (biopten) of grote (excisie / resectiepreparaten) weefselfragmenten ontvangen die bij patiënten zijn weggenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om huidbiopten, longbiopten, darmpoliepen of borstamputaties.

Deze weefselfragmenten worden eerst macroscopisch beschreven. Dit betekent dat wij de weefselfragmenten met het blote oog bekijken en ook opmeten met meetinstrumenten, zoals liniaal en weegschaal. Ook kunnen grotere weefselfragmenten worden ingesneden om deze van binnen te bekijken.

Kleine weefselfragmenten stoppen we vervolgens in het geheel in cassettes (kleine bakjes), waarna ze in een apparaat geschikt worden gemaakt om er hele dunne plakjes  van te snijden. Deze plakken we op objectglaasjes en bekijken we met een microscoop.

Uit grotere weefselfragmenten die we niet in het geheel onder de microscoop kunnen bekijken, nemen we relevante stukjes voor onderzoek.

De patholoog stelt op basis van het onderzoek een diagnose. Hiervan maakt de patholoog een schriftelijk verslag, dat (vaak digitaal) aan de behandelend arts wordt verstrekt.