Kijkje achter de schermen: verpleegkundige Geriatrie › Treant Zorggroep

Kijkje achter de schermen: verpleegkundige Geriatrie

Onze Instagram-telefoon bleef in februari 2017 een weekje bij een van onze verpleegkundigen op de afdeling Geriatrie logeren.  Neem een kijkje achter de schermen van de zorg op de afdeling Geriatrie: 

Maandag

Ochtend
Hier ben ik de hechtingen bij een geriatrische patiënt aan het verwijderen. Deze patiënt is thuis gevallen en bij ons binnengekomen via de spoedeisende hulp. Hij blijft op onze afdeling om te herstellen.

Middag
Jarig zijn in het ziekenhuis, dat vraagt natuurlijk om slingers bij het bed! De patiënt viert samen met de familie  zijn 75e verjaardag in de huiskamer. Dit soort kleine dingen geven patiënten een beetje het 'thuisgevoel', hier doen we het voor!

Avond
Tijdens de late dienst loopt een patiënt op de gang. Hij zoekt zijn  vrouw. Hij is verward, heeft geheugen problemen. Hij weet niet goed meer welk moment van de dag het is. Zijn vrouw is thuis en komt straks op bezoek. Hij komt in de teampost om te vragen of we hem kunnen helpen. Een collega heeft een onderonsje met de patiënt om hem gerust te stellen.

Dinsdag

Ochtend
Tijd voor bloedsuiker controle. De controle gebeurt bij patiënten die suikerziekte hebben (diabetes) waarbij de suikers erg schommelen door hun ziek zijn of bij patiënten waarbij door medicatie de bloedsuikers kunnen gaan schommelen.  Als we een curve prikken (zo noemen we dat) dan prikken we vier keer op een dag. De arts bepaalt hoe vaak we de bloedsuiker controleren.


Middag
Hier zien jullie een patiënte op het fietslabyrint. Ze maakt een virtuele fietstocht door het centrum van Emmen. De fiets is zo in te stellen dat het tempo door de computer wordt bepaald. Een uitdagende en vaak herkenbare route motiveert patiënten om te bewegen en geeft veel gesprekstof. Patiënten vinden het erg leuk om te doen.

Woensdag

Avond
Vandaag heb ik nachtdienst. Ik begin mijn nachtdienst met de overdracht van de late dienst aan de nachtdienst. Naast geschreven rapportage worden bijzonderheden extra toegelicht door mijn collega. Is een patiënt heel ziek dan lopen we eerst nog samen langs deze patiënt.


Nacht
In de nacht zetten we een aantal medicijnen uit om nog te checken of er iets mist. Als er iets mist, halen we deze medicijnen op. De dagdienst hoeft dan niet meteen op pad. De dagdienst kan zich morgen concentreren op het geven van de medicijnen. De antibiotica die we nu geven, ligt klaar.

Nacht
Deze patiënte heeft een delier, een plotseling optredende verwardheid die tijdelijk is. Deze aandoening komt regelmatig voor bij (oudere) patiënten. Een delier ontstaat door lichamelijke ontregelingen. Bijvoorbeeld door een operatie, bepaalde medicijnen, een ontsteking, ziekte of stoornissen in de stofwisseling. Deze patiënt was erg benauwd en had een infectie. Ik ben bijna de hele nacht bij de patiënt geweest. Ook de familie is ingeschakeld om bij de patiënte te komen en blijven. We noemen dit rooming in.


Donderdag

Ochtend
Bloedvaten zijn bij oudere patiënten soms niet goed te voelen. Om te voorkomen dat de patiënte haar hand wegtrekt, houd ik haar hand losjes vast zodat een collega in een keer voorzichtig en goed kan prikken. Het is fijn om dit samen met een collega te kunnen doen.

Middag
Aan het einde van de gang op onze afdeling zijn beweegposters opgehangen. Bewegingsgerichte zorg is met name voor ouderen van groot belang. Wist je dat tien dagen bedrust resulteert in tot vijftien jaar fysieke achteruitgang door veroudering? Dit willen wij op de afdeling Geriatrie voorkomen. Zelfs de secretaresse en de zorgassistente raken gemotiveerd om oefeningen te doen!


Vrijdag

Ochtend
Als patiënten niet zelf kunnen eten en drinken dan worden ze geholpen. Hier geef ik een bakje brinta. Ook heb ik deze patiënt geholpen met het innemen van de medicijnen. Als de dokter wil weten wat iemand eet en drinkt dan houden we dit bij en vullen we een vochtbalans in. De zorgassistent vraagt wat iemand wil eten en houdt rekening met diëten.

Middag
De afdeling Geriatrie heeft een huiskamer waar de patiënten overdag veel verblijven. Zodra het kan halen we  patiënten uit bed.  Om een dag en nacht ritme vast te houden, bieden we zoveel mogelijk het ritme van thuis aan. In de ochtend worden in de huiskamer activiteiten gedaan waar de activiteitenbegeleidster wordt ondersteund door vrijwilligers. In de middag eten de patiënten hier gezamenlijk.