Fractuur - en osteoporosepoli › Treant Zorggroep

Fractuur - en osteoporosepoli

Fractuur - en osteoporosepoli

De fractuur- en osteoporosepoli is bestemd voor patiënten boven de vijftig die iets hebben gebroken. Een op de drie vrouwen ouder dan vijftig heeft last van botontkalking, terwijl 80 procent van de mensen niet weten dat ze dit hebben. Patiënten met osteoporose hebben helaas een 2-5 keer hogere kans om opnieuw iets breken. De juiste behandeling van osteoporose verlaagt de kans op een nieuwe breuk met ongeveer 50 procent. Daarom biedt Treant Zorggroep deze doelgroep standaard een osteoporosescreening aan na een botbreuk (fractuur).

Hoe stellen we osteoporose vast?

Om osteoporose vast te stellen wordt een standaard een check op wervelinzakkingen (VFA-meting) en een botdichtheidsscan (DEXA-scan) gemaakt. Tijdens de DEXA-scan wordt met röntgenstraling de botdichtheid van enkele rugwervels en een van de heupen gemeten.

Wanneer u een osteoporosescreening hebt ondergaan na een botbreuk krijgt u een gesprek met een verpleegkundig consulent osteoporose. Als uit de onderzoeken blijkt dat er sprake is van botontkalking, dan wordt de patiënt doorverwezen naar de internist of internist ouderengeneeskunde voor verdere analyse en/of behandeling.

De osteoporose verpleegkundige is BIG-geregistreerd (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en heeft een aanvullende opleiding voor osteoporose gevolgd.

Wat doet de osteoporoseverpleegkundige?

De osteoporoseverpleegkundige begeleidt, informeert en adviseert u over:

  • de uitslag van de botdichtheidsmeting;
  • voorlichting over osteoporose en osteopenie (het voorstadium van osteoporose);
  • de risicofactoren voor osteoporose: valrisico, te weinig beweging, familiaire belasting, roken, alcoholgebruik, calcium en vitamine D-inname, gewicht;
  • voeding, beweging en valpreventie;
  • verwijzingen naar de internist (oudergeneeskunde) en/of valpreventiepoli.

Eigen risico

Graag willen wij u erop attenderen dat de osteoporosescreening vrijwillig is en dat dit onderzoek mogelijk door uw zorgverzekeraar zal worden verrekend met uw eigen risico. Om hier zeker van te zijn kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, deze weet exact wat wel/niet in uw zorgpakket is opgenomen. Meestal heeft u door de behandeling van uw botbreuk uw eigen risico al verbruikt, waardoor u de osteoporosescreening niet meer zelf hoeft te betalen.