Treant loopt voorop met spataderzorg › Treant Zorggroep

Treant loopt voorop met spataderzorg

Spataderen zijn niet alleen ontsierend, ze kunnen ook jeuk, onrustige en vermoeide benen en nachtelijke krampen veroorzaken. Patiënten kunnen op alle drie de ziekenhuislocaties van Treant terecht voor goede diagnostiek en een volledig behandelpakket. Zoals de VNUS-techniek die standaard aan patiënten wordt aangeboden. ‘Wij helpen patiënten snel van hun klachten af’, verzekert vaatchirurg Ilse Nevenzel.

Spataderen zijn verwijde aderen in de benen, die worden veroorzaakt door slecht sluitende aderkleppen. Daardoor zakt het bloed gedeeltelijk terug in de benen, waardoor de aderen uitzetten. Spataderen zijn in hoge mate erfelijk, maar kunnen ook optreden tijdens de zwangerschap. Langdurig staan en ouderdom zijn eveneens risicofactoren.

Onderzoek

Patiënten die door hun huisarts naar de spataderpoli van Treant zijn verwezen, gaan eerst naar de vaatlaborant. Die doet lichamelijk onderzoek en meet de functie van de terugslagkleppen in de benen.

Dit zogenaamde duplexonderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van echo en geluidsgolven, is volstrekt pijnloos. Aansluitend meldt de patiënt zich bij de dermatoloog en vaatchirurg. ‘Wij beoordelen de onderzoeksresultaten en we stellen samen een behandeladvies op’, vertelt Nevenzel. ‘We bespreken altijd de verschillende opties met onze patiënten. Ze weten binnen één dagdeel waar ze aan toe zijn.’

Patiëntvriendelijk

Er zijn verschillende manieren om spataderen te behandelen. Bijvoorbeeld zwachtelen, steunkousen en operatieve ingrepen, zoals de VNUS-techniek. Bij deze laatste methode wordt de spatader onder plaatselijke verdoving dichtgesmolten. Patiënten kunnen na de behandeling meteen naar huis; pijn en blauwe plekken zijn vrijwel uitgesloten. Inmiddels is er een nieuwe techniek beschikbaar die nóg patiëntvriendelijker is. Via de VenaSeal-methode worden aderen niet dichtgesmolten, maar dichtgelijmd. ‘Daardoor zijn gevoelige verdovingsprikjes niet nodig’, licht Nevenzel toe. Zij hoopt dat deze behandeling, die nu nog niet wordt vergoed, over vijf jaar de nieuwe standaard is.

Het behandelen van spataderen geeft Nevenzel veel voldoening. ‘Ik maak deel uit van een geolied team en samen kunnen we echt iets voor onze patiënten betekenen. Zij hebben veel baat bij onze behandeling, dit is heel dankbaar werk.’