Couveusekamer › Treant Zorggroep

Couveusekamer

Treant biedt couveusekinderen ‘ontwikkelingsgerichte zorg’. Dat is zorg en omgang met het te vroeg geboren kindje, die zo goed mogelijk past bij de ontwikkelingsfase van uw kind. De baarmoeder is de ideale omgeving voor de ontwikkeling en groei van een kind. Een te vroeg geboren baby mist de begrenzing van de baarmoeder en komt terecht in een omgeving met veel licht, geluid en aanrakingen. We zorgen voor zacht, gedemd licht en zo weinig mogelijk geluid. De baby ligt in een soort nestje en zodra de situatie van uw kind het toelaat, beginnen we met ‘buidelen’.

We geven specifieke aandacht aan:

  • Licht: de couveuse wordt met een doek afgedekt om fel licht te vermijden;
  • Geluid: we proberen harde geluiden in en om de couveuse te voorkomen;
  • ‘Minimal handling’: Handelingen worden zoveel mogelijk gebundeld tot een moment. Uw kind krijgt de zorg zo veel mogelijk in de wakkere uren, zodat hij/zij zo min mogelijk wordt gestoord.

Begeleiding met video
De verpleegkundige, pedagogisch medewerkster of kinderfysiotherapeut kan een korte video-opname maken van u en uw baby tijdens de verzorging. (Dit wordt ook wel Video Interactie Begeleiding genoemd.)

Zij kijkt de opname later met u terug en laat aan de hand daarvan zien hoe uw kindje contact met u maakt. U kunt terugzien hoe uw baby reageert op uw stem en aanraking, hoe u uw baby kunt geruststellen en hoe uw baby ervan geniet om bij u te zijn. U komt niet automatisch in aanmerking voor Video Interactie Begeleiding, wij stellen dat zo nodig aan u voor.


Net bevallen
Als u net bent bevallen van een te vroeg of te klein geboren baby, dan verblijft u zelf op de kraamafdeling en uw baby op de afdeling Neonatologie.

De kraamverpleegkundige helpt u bij de lichamelijke verzorging en het geven van borstvoeding. In overleg met de kraamverpleegkundige kunt u altijd naar uw baby.

Ook borstvoeding
Ook als uw baby in de couveuse ligt, kunt u borstvoeding geven.

Uw baby zien via de webcam
U kunt uw baby eventueel ook op televisie of thuis online volgen via 'Babybeeld'. Als u nog op de kraamafdeling ligt, kunt u mogelijk daar de webcam bekijken.  

Ontslag
Wanneer uw baby geen intensieve zorg meer nodig heeft, in de wieg ligt, geen monitorbewaking meer heeft en goed drinkt en groeit, dan werken we naar ontslag toe. U bent dan al bij de zorg voor uw baby betrokken, bijvoorbeeld door uw baby zelfstandig in bad te doen en te voeden. 

De kinderarts en kinderverpleegkundigen stellen in overleg met u een ontslagdatum vast. Voor ontslag heeft u een gesprek met de kinderarts. Ook maken we een afspraak voor een controlebezoek bij de kinderarts.