Opname op de afdeling Neonatologie › Treant Zorggroep

Opname op de afdeling Neonatologie

Opname op de afdeling Neonatologie

Op de afdeling Neonatologie nemen we pasgeboren baby’s op die medische zorg nodig hebben. Uw pasgeboren baby kan bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn, een te laag geboortegewicht hebben of ziek zijn. U vindt de afdeling Neonatologie op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen.

Eerste opvang
Een baby komt eerst in de couveusekamer. Afhankelijk van gewicht en leeftijd, komt uw baby in een couveuse of in een ‘open tafel’ te liggen. De couveuse is een verwarmd glazen bedje, waarin temperatuur en vochtigheid geregeld worden. De omgeving van het kindje is afgeschermd. De open tafel is een bed waarvan de matras verwarmd is. Boven de matras hangt een warmtelamp. De baby ligt hier alleen met een luier om. Op deze manier kan de baby goed geobserveerd worden.

Afdeling Neonatologie bellen?

Van 8.00 - 16.00 uur: tel. 0591 69 16 80
Daarbuiten: tel. 0591 69 16 89

0591 69 16 80

Naast de couveusekamer hebben we op de afdeling Neonatologie:

  • de klimaatkamer: hier kunnen vier baby's in een wieg liggen.
  • babykamers: twee kamers waarin twee baby's in een wieg kunnen liggen.

Bezoektijden
Voor de kinderafdeling en de couveuse/babykamers/boxen gelden aangepaste bezoektijden.

Gebruik mobiele telefoon
Vanwege de rust op deze afdeling staan mobiele telefoons altijd op 'stil'! Op de couveusekamer kunt u de mobiele telefoon alleen als fototoestel gebruiken. Wilt u bellen, doe dat dan buiten de kamers van de afdeling Neonatologie. Vanzelfsprekend zet u geen patiënten of personeel zonder toestemming op de foto.

Ouder-kind-contact

Op verschillende manieren kunt u een band opbouwen met uw kind. Door aanraken en zachtjes toespreken en als dat mogelijk is ook door op schoot nemen. De verpleegkundige ondersteunt u hier graag bij.

Bij heel kleine baby's kunnen we, als hun situatie dat toelaat, buidelen. Dan ligt de baby met het blote lijfje tegen de blote huid van vader of moeder. Te vroeg of te klein geboren baby's voelen daarbij uw warmte en vinden geborgenheid, ruiken uw geur en voelen en horen uw hartslag. Natuurlijk begeleiden we u daar zorgvuldig bij. Moeders kunnen hun baby's hier ook borstvoeding geven.

Zachte knuffels kunnen een baby ook troost bieden. Ouders mogen eigen knuffels meenemen, maar prematuren krijgen van de afdeling knuffels die ze kunnen vasthouden.

Hygiëneregels

Goede zorg begint met goede hygiëne. Hiermee verkleinen we de kans op infecties. Infectiepreventie is voor Treant Zorggroep dan ook een serieuze zaak. Om te voorkomen dat uw baby een infectie oploopt, is het belangrijk dat u onderstaande regels opvolgt:

  • Hang uw jas op aan de kapstok;
  • Was uw handen met zeep voordat u de couveuse-/babykamer binnengaat. Afdrogen met papieren handdoekjes en daarna desinfecteren;
  • Doe uw sieraden af tijdens de verzorging van uw kind;
  • Ga niet naar binnen als u zelf een infectie heeft (bijvoorbeeld koorts, verkoudheid, diarree).

Goede medische zorg

De kinderarts is verantwoordelijk voor het medische beleid van uw kind. Gespecialiseerde kinderverpleegkundigen zorgen overdag en 's nachts voor uw baby. Iedere ochtend lopen de kinderartsen visite, samen met de verpleegkundige. Zij bespreken dan de toestand van uw kind. Daarna hoort u zo nodig van de verpleegkundige wat er gaat gebeuren of veranderen. Wilt u een gesprek met een van hen, dan kunt u dit doorgeven aan de verpleging of zelf een afspraak maken via de polikliniek Kindergeneeskunde.

Is uw kind langer opgenomen, dan heeft u in ieder geval wekelijks een gesprek met de behandelend arts.