Operatie › Treant Zorggroep

Operatie

Operatie

Als uw kind een operatie moet ondergaan, bereidt de pedagogisch medewerker of de verpleegkundige hem of haar daarop voor. Dat gebeurt ook bij andere behandelingen of onderzoeken. Het is prettig als u daarbij bent.

Vooronderzoek
Ongeveer een week voor de operatie heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Hij onderzoekt hart en longen van uw kind. En hij bespreekt de narcose-inleiding met u beiden.

Klaarmaken voor de operatie
Uw kind krijgt speciale operatiekleren aan en een muts op. Dit in verband met de hygiëneregels van de operatieafdeling. Zodra uw kind aan de beurt is, kunt u hem of haar samen met een verpleegkundige of pedagogisch medewerker naar de operatieafdeling brengen.

Narcose
Als uw kind onder narcose wordt gebracht, mag één familielid of verzorger daarbij zijn. U krijgt speciale kleding aan die u moet dragen in verband met de hygiëne op de operatieafdeling. In acute situaties is het niet altijd mogelijk om bij de inleiding aanwezig te zijn. We leggen u dit altijd duidelijk uit.

Kinderen jonger dan zes jaar krijgen de narcose meestal via een kapje. Oudere kinderen krijgen de narcose meestal via een infuus. Het infuus wordt via een prikje ingebracht. Kinderen kunnen een verdovingspleister krijgen als zij bang zijn voor prikken.

Tijdens de operatie
Voor de operatie wordt met de ouders overlegd waar ze tijdens de operatie wachten (op de afdeling, in de wachtkamer of in het restaurant). Als de operatie klaar is, neemt een medewerker van de OK (operatiekamer) contact op met de ouders via het mobiele nummer van de ouders.

Na de operatie
Uw kind wordt na de operatie naar de uitslaapkamer gebracht (de ‘verkoever’). Daar komt uw kind weer bij uit de narcose. Eén familielid of verzorger mag op de uitslaapkamer aanwezig zijn. U bent dan bij uw kind als hij of zij wakker wordt. Zodra uw kind wakker genoeg is, brengt de (kinder-) verpleegkundige u en uw kind naar de kinderafdeling.

Op de kinderafdeling wordt uw kind de eerste uren goed in de gaten gehouden. Wanneer uw kind goed wakker is en zich fit genoeg voelt, mag hij of zij spelen in de speelkamer of in bed.

De specialist bepaalt uiteindelijk wanneer uw kind naar huis toe mag.