Borstvoeding › Treant Zorggroep

Borstvoeding

Bij Treant stimuleren we moeders om hun pasgeboren baby borstvoeding te geven. Dat kan ook als uw kindje in de couveuse ligt.

Over borstvoeding

We onderschrijven de gedragscode van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) waarin staat dat:

 • borstvoeding dé manier is om aan zuigelingen voeding te geven voor een gezonde groei en ontwikkeling.
 • borstvoeding geven en krijgen een belangrijk aspect is van de volksgezondheid.

 Daarom willen we het geven van borstvoeding mogelijk maken en bevorderen, door objectief te adviseren over de gezondheidsvoordelen van borstvoeding.

Borstvoeding bij kinderen in de couveuse

Juist voor te vroeg geboren kinderen is moedermelk de meest aangewezen voeding. Het is, anders dan flesvoeding, uniek en speciaal aangepast aan de behoefte van het te vroeg geboren kindje. Ook biedt het bescherming tegen infecties door de vele antistoffen. Voor te vroeg geboren baby's heel belangrijk, omdat zij erg gevoelig zijn voor infecties. Onze lactatiekundigen vertellen u graag hoe u samen met uw te vroeg geboren kindje kunt toewerken naar het uit de borst drinken. Voor die tijd kunt u als moeder uw kindje moedermelk geven die u afkolft. U krijgt daarvoor flesjes van de afdeling, die u gevuld in de koelkast op de afdeling kunt bewaren.

De lactatiekundige

Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding en geeft moeders voorlichting en advies over (het geven van) borstvoeding. Daar hoort het helpen bij het oplossen van borstvoedingsproblemen ook bij. Niet alleen voor moeders, maar ook voor kraamverzorgenden en andere professionals, zoals kinderartsen, is een lactatiekundige aanspreekpunt als zij vragen hebben over borstvoeding.

Bij Treant werken meerdere lactatiekundigen die u graag adviseren en helpen bij het geven van borstvoeding. Voor vragen of een consult kunt u contact met hen opnemen via lactatiekundige@treant.nl of 0591 69 19 03. Ze zijn van ma-vr bereikbaar tussen 8.00 en 11.00 uur.

U kunt hen inschakelen bij:

 • voorlichting en advies over borstvoeding.
 • problemen bij het aanleggen van de baby.
 • het weigeren van de borst.
 • pijnklachten.
 • terugkerende borstontstekingen.
 • onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby.
 • vroeggeboorte.
 • ziekte of handicap van moeder of baby.
 • opnieuw beginnen met borstvoeding.

Over het Borstvoedingscertificaat van WHO/Unicef

In Nederland krijgen instellingen die voldoen aan de internationale vuistregels van het WHO/Unicef Baby Friendly Hospital Initiative het borstvoedingscertificaat via de Stichting Landelijke Zorg voor Borstvoeding. De stichting controleert elke drie jaar wie dit certificaat mogen ontvangen dan wel behouden. Ouders zijn zo gegarandeerd van de beste begeleiding bij het geven van borstvoeding.

Met dit certificaat laat Treant zien dat op alle ziekenhuislocaties gewerkt wordt volgens de standaarden voor borstvoeding van de WHO en Unicef.