Beenmergonderzoek › Treant Zorggroep

Beenmergonderzoek

Beenmergonderzoek via de heup (cristabiopsie)

Tijdens het onderzoek vragen wij u op uw linker- of rechterzij te gaan liggen, met de knieën opgetrokken en de rug gebogen.
• De arts brengt een plaatselijke verdoving aan op uw heup (ter hoogte van de bekkenkam). Dit kan een branderig, zwaar gevoel geven.
• Daarna prikt de arts met een naald in het bot van het bekken en zuigt via de naald wat beenmerg op. Ondanks de verdoving kan dit kortdurend (enkele seconden) een pijnlijke scheut door uw bilstreek en been veroorzaken.
• Indien noodzakelijk wordt aansluitend met dezelfde holle naald een stukje bot weggenomen. Als de arts de naald heeft verwijderd, wordt het wondje met een gaasje verbonden. Om nabloeden te voorkomen moet u zo’n 15 minuten plat op uw rug blijven liggen met een gaasverband of een opgerolde handdoek op de plek van de punctie.
• Na afloop wordt er bloed afgenomen uit uw arm.

Beenmergonderzoek via het borstbeen (sternumpunctie)

U wordt gevraagd op uw rug te gaan liggen.
• De arts brengt een plaatselijke verdoving aan ter hoogte van uw borstbeen. Dit kan een branderig gevoel geven.
• Daarna prikt de arts met een andere naald in het borstbeen en zuigt via de naald wat beenmerg op. Ondanks de verdoving kan dit kortdurend (enkele seconden) een pijnlijke scheut in de borststreek veroorzaken.
• Als de arts de naald heeft verwijderd, wordt het wondje met een gaasje verbonden. Soms moet u om nabloeden te voorkomen zo’n 15 minuten plat op de rug blijven liggen met een gaasverband of een opgerolde handdoek op de plek van de punctie.
• Na afloop wordt er bloed afgenomen uit uw arm.

Na het onderzoek

Na een cristabiopsie kan de plek beurs aanvoelen, zoals een flinke blauwe plek. Als u pijn in de bekkenstreek hebt, kunt u één of twee tabletten paracetamol innemen.
Als het onderzoek op de polikliniek heeft plaatsgevonden, kunt u na afloop weer naar huis. Thuis kunt u 24 uur later het gaasje verwijderen.

Uitslag

Het beenmerg en eventueel een stukje bot worden in een laboratorium onderzocht. De uitslag hiervan is ongeveer een week na het onderzoek bekend bij uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met u .

Complicaties

In uitzonderingsgevallen kunnen klachten optreden zoals pijn, koorts of bloedverlies. Hierover kunt u, tijdens kantoortijden, contact opnemen met de verpleegkundig consulent/specialist oncologie. Buiten kantoortijden kunt u bellen met het algemene nummer van het ziekenhuis.