Extra begeleiding › Treant Zorggroep

Extra begeleiding

Extra begeleiding

Naast de medische zorg is ook uw psychische en sociale welbevinden erg belangrijk. Daarom kunt met vragen en zorg altijd bij onze zorgprofessionals terecht en krijgt u  een speciale casemanager toegewezen. Daarnaast kunt u deelnemen aan verschillende programma’s. Zowel binnen de muren van Treant Zorggroep, als daarbuiten:

  • Beweegprogramma bij kanker
  • Workshop Look Good Feel Better
  • Begeleidingsgroepen, patiëntenverenigingen en lotgenotencontact
  • OncoKompas

Beweegprogramma bij kanker

Het is belangrijk om tijdens uw behandeling uw conditie zo goed mogelijk op peil te houden. Ook voor een goed herstel na uw behandeltraject is dit van belang. Veel patiënten doen dit zelfstandig door elke dag te wandelen of op een andere manier te bewegen. Patiënten die regelmatig bewegen voelen zich over het algemeen lichamelijk en psychisch sterker. Soms is er ondersteuning door fysiotherapie met een beweegprogramma om meer houvast en structuur te krijgen bij het bewegen/ trainen. Een fysiotherapeut kan helpen om het juiste trainingsniveau vast te stellen en te bewaken dat u niet over uw grenzen gaat.

Op alle ziekenhuislocaties en in veel zelfstandige fysiotherapieopraktijken wordt een beweegprogramma aangeboden. U kunt dit tijdens en na uw behandelingen volgen. Bij het beweegprogramma brengt de fysiotherapeut uw actuele conditie in kaart en wordt er een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld. Lees hier meer over het oncologie fysiotherapeutisch netwerk.

Workshop Look Good Feel Better

Naast de lichamelijke en emotionele problemen die kanker met zich meebrengt, kan ook uw uiterlijk behoorlijk veranderen. Soms door de ziekte zelf, soms door de behandeling. Om u hierbij te ondersteunen,  organiseert het ziekenhuis de workshop Look Good Feel Better. Een ervaren schoonheidsspecialist leidt de workshop. U krijgt tips en adviezen over de verzorging van uw huid en make-up. Vervolgens gaat u zelf aan de slag met huidverzorgingsproducten.

Na de workshop krijgt u een productentasje en een stap-voor-stap-instructieboekje mee naar huis. Tijdens de workshop is ook een haarwerker aanwezig. Hij of zij vertelt over haarwerken en de alternatieven voor haarwerken, zoals mutsjes en sjaals.

De workshop is voor mannen en vrouwen die een behandeling ondergaan of net een behandeling hebben gehad. De ervaring leert dat een goed verzorgd uiterlijk ook meteen een beter gevoel geeft. Veel mensen die aan de workshop hebben meegedaan, zeggen dat ze er veel aan hebben gehad. U kunt de workshop in principe volgen naast uw medische behandeling.

U kunt de workshop Look Good Feel Better volgen in Hoogeveen, Emmen en in de omgeving van Stadskanaal. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de verpleegkundig consulent/specialist. In de Agenda ziet u waar en wanneer er workshops worden gegeven.

Meer informatie over de workshop vindt u op de website www.lookgoodfeelbetter.nl.

Begeleidingsgroepen, patiëntenverenigingen en lotgenotencontact

Samen met lotgenoten kunt u stilstaan bij uzelf en alle veranderingen waar u mee bent geconfronteerd. Informeer bij uw verpleegkundig specialist/consulent oncologie naar de actuele mogelijkheden binnen of buiten het ziekenhuis.

Patiëntenverenigingen/lotgenotencontact
Ook buiten het ziekenhuis zijn er mogelijkheden voor ondersteuning. U kunt zelf contact opnemen met een patiëntenvereniging of met lotgenoten via www.kanker.nl. Ook kunt u een van de volgende inloophuizen bezoeken:

OncoKompas

De diagnose kanker heeft een grote impact op uw leven en dat van de mensen om u heen. U wilt in deze situatie zo goed mogelijk verder met uw leven, ondanks uw ziekte. Het Oncokompas2.0 helpt u om de draad weer op te pakken.

Het Oncokompas2.0 is een online hulpmiddel, ontwikkeld door het VUmc, waarmee u informatie en begeleidende zorg kunt vinden op het gebied van kwaliteit van leven, afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie en voorkeur. Meer informatie vindt u op www.oncokompas.nl.