Behandelteam › Treant Zorggroep

Behandelteam

Behandelteam

Op al onze ziekenhuislocaties staat elke dag een gespecialiseerd behandelteam klaar om u de best mogelijke zorg te leveren. Al onze bevlogen professionals zijn gespecialiseerd in de behandeling van en zorg rondom kanker.

Ons behandelteam bestaat uit gespecialiseerde bestaat uit internisten, MDL-artsen, chirurgen, radiologen, radiotherapeuten, pathologen, verpleegkundig specialisten, physician assistants,  stomaverpleegkundigen, oncologisch consulenten, verpleegkundigen en diëtisten. In het nabehandelingstraject zijn ook psychologen, fysiotherapeuten, diëtisten, geriaters, revalidatie-artsen en medisch maatschappelijk werkers betrokken. Een aantal van de meest relevante functies lichten we hieronder verder toe.

Medisch specialist/Multi-disciplinair overleg

Eenmaal per week worden de patiënten bij wie darmkanker is vastgesteld, besproken in het behandelteam; het zogeheten multidisciplinair overleg (MDO). Dit behandelteam bestaat uit specialisten die bij de onderzoeken en de behandeling zijn betrokken: MDL-arts, chirurg, radioloog, patholoog, radiotherapeut, oncoloog, nucleair geneeskundige, physician assistant chirurgie en verpleegkundig specialist/consulent. Ook specialisten vanuit het UMCG nemen deel aan dit overleg. Alle patiënten en de uitslagen van de onderzoeken worden daar besproken. Aan de hand van de uitslagen en uw gezondheidssituatie bespreken ze wat de best passende behandeling voor u is.

Vanzelfsprekend wordt deze voorgestelde behandeling met u besproken, zodat u kunt beslissen of u het er mee eens bent. We adviseren u uw bezoeken aan het ziekenhuis voor te bereiden. Hier leest u hoe u dat kunt doen.

Verpleegkundig specialist/consulent oncologie

De verpleegkundig specialist oncologie, ook wel casemanager genoemd, geeft informatie, advies en ondersteuning aan mensen met kanker en hun naasten. Zij geeft u gerichte voorlichting en informatie over de ziekte, de behandeling, de bijwerkingen van de behandelingen en hoe hiermee om te gaan. Zij geeft ook algemene begeleiding, bijvoorbeeld bij het maken van keuzes over de behandeling. Ook neemt zij overeengekomen taken van de medisch specialist over.

Fysiotherapeut/Oncologische fysiotherapie

Voor problemen die te maken hebben met bewegen (tijdens of na uw behandeling), kunt u terecht bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut adviseert u over het vaststellen van uw grenzen en het opbouwen van uw conditie. Hij of zij begeleidt u bij het bewegen en kan ook aandacht besteden aan ademhalingsoefeningen en ontspanning.  

Stomaverpleegkundige

Als het nodig is dat er bij u een stoma wordt aangelegd krijgt u een gesprek met de stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige De stomaverpleegkundige begeleidt, informeert en adviseert u voor en na uw operatie over (het leven met) een stoma. 

Extra begeleiding

Naast de medische zorg is ook uw psychische en sociale welbevinden erg belangrijk. Daarom kunt met vragen en zorg altijd bij onze zorgprofessionals terecht en krijgt u  een speciale casemanager toegewezen. Daarnaast kunt u deelnemen aan verschillende programma’s. Zowel binnen de muren van Treant Zorggroep, als daarbuiten. Lees hier meer over onze extra begeleiding.