Therapie op maat aan de hand van de MammaPrint › Treant Zorggroep

Therapie op maat aan de hand van de MammaPrint

Geplaatst op: 22 april 2016

Binnen het oncologisch centrum van Treant Zorggroep wordt sinds 2010 gewerkt met de MammaPrint. De MammaPrint is een test die 70 genen van de tumor analyseert. De uitslag geeft aan of er een laag of hoog risico op uitzaaiingen bestaat.

Deze test voorkomt dat patiënten met borstkanker onnodig chemotherapie krijgen, maar ook kan de uitkomst van deze test juist wél een reden zijn om chemotherapie te geven. De MammaPrint wordt sinds 2010 door Treant Zorggroep ingezet, met name bij patiënten met hormoongevoelige tumoren zonder uitzaaiingen in de lymfeklieren. Het team van medisch specialisten binnen Treant Zorggroep heeft een samenwerkingsverband met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), samen is besloten dat de De MammaPrint nu ook wordt ingezet bij patiënten met enkele uitzaaiingen in de lymfeklieren. De MINDACT-studie van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis laat zien dat de De MammaPrint ook een nuttig instrument is bij deze groep patiënten. De De MammaPrint is echter niet voor elke patiënt met borstkanker geschikt.

Wij streven er naar om samen met de patiënt tot een juist behandelplan te komen, waarin de De MammaPrint een grote aanvulling kan zijn.