Publiekslezing 'Zelf, maar niet alleen: hoe samen verder na borstkanker' › Treant Zorggroep

Publiekslezing 'Zelf, maar niet alleen: hoe samen verder na borstkanker'

Geplaatst op: 3 oktober 2017

De diagnose borstkanker heeft grote impact op veel aspecten van het leven. Dit geldt zowel voor de patiënt als voor naasten. Veelal is er focus op de medische behandeling met minder aandacht voor meer fundamentele thema’s zoals zingeving, relationele uitdagingen en omgaan met onmacht of eenzaamheid. Juist daarom deze publiekslezing ‘Zelf, maar niet alleen: hoe samen verder na borstkanker’.

Programma

De avond zal worden ingeleid door Edith Talman, physician assistant bij het Mammacentrum van Treant. Zij heeft voor haar opleiding tot physician assistant onderzoek gedaan naar de seksuele beleving van borstkankerpatiënten en zal hierover vertellen. Edith Talman: ‘Het verwerken van het feit dat je borstkanker hebt en het doorstaan van de behandelingen, maakt dat seks vaak minder prioriteit heeft. Gevoelens van angst, somberheid en verdriet over de ziekte hebben invloed op het hele leven, en zeker ook op het seksuele leven. Ook het verlies van een borst heeft grote invloed. Dat vrouwen hierover vragen hebben, is dan ook heel logisch. Deze, maar ook andere fundamentele levensvragen, geven we graag aandacht deze avond.’

Na deze introductie zal prof. dr. Harry van der Wiel, hoogleraar gezondheidspsychologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), in de publiekslezing ingaan op fundamentele thema’s na de diagnose van borstkanker. Hij zal spreken over kwaliteit van leven na borstkanker, met een verdieping naar onderwerpen als relaties, intimiteit en seksualiteit.

Vragen

Er zal gedurende de avond alle ruimte zijn voor interactieve discussie rondom deze onderwerpen en er is gelegenheid tot het stellen van uw vragen. Dit kan ook anoniem door vooraf vragen in te sturen of door een notitie met uw vraag in de ‘roze hoge hoed’ te stoppen op de avond zelf. Wij nodigen ieder van harte uit zich vrij te voelen de vragen te stellen die leven.

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden voor de publiekslezing kan via publiekslezingmammacentrum@treant.nl. De entree is gratis. Het volledige programma is te vinden op www.treant.nl/agenda. Zowel patiënten, als naasten, als zorgprofessionals zijn van harte welkom.  

Locatie en tijd

De publiekslezing vindt plaats op dinsdag 31 oktober om 19:30 uur (de zaal is open vanaf 19:00 uur). Rond 21:00 uur zal de avond eindigen. De publieklezing vindt plaats in vergaderzaal 1 in Weidesteyn, dr. G.H. Amshoffweg 4 in Hoogeveen.

Deze publiekslezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Roparun