Column 'Word ik dan kaal?' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Word ik dan kaal?' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co

Geplaatst op: 24 oktober 2017

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de laatste column van physician assistant Edith Talman te lezen: 'Word ik dan kaal?'. Met haar columns volgen we haar tijdens haar werk binnen het Mammacentrum van Treant, en laat ze zien wat voor impact het werken binnen de borstkankerzorg op haar heeft als mens.

Word ik dan kaal?

‘Word ik dan kaal?’ Tegenover mij zit een jonge vrouw van 43 jaar met een volle bos krullen. Ik heb haar net verteld dat de knobbel in haar borst, borstkanker blijkt te zijn. Een behandeling met chemotherapie lijkt onvermijdelijk.

Ik leg haar uit dat de chemotherapie die bij borstkanker gebruikt wordt inderdaad haaruitval geeft, maar dat we met hoofdhuidkoeling kunnen proberen om haar haar te behouden. ‘Het is het proberen waard’, is haar antwoord en ze kijkt me met betraande ogen aan. Haar partner zit naast haar en kijkt stoïcijns voor zich uit. Waarschijnlijk is haaruitval het laatste waar hij nu aan denkt...

Er valt een stilte. Ik twijfel of ik er verstandig aan doe om nu alle behandelopties te bespreken. Voorzichtig breng ik de verschillende soorten operaties ter sprake, maar merk al gauw dat deze informatie voor nu te veel is. We besluiten elkaar over een paar dagen weer te zien, zodat het nieuws kan bezinken en we dan gezamenlijk een behandelplan kunnen maken.

Ik geef haar ons informatiedossier mee, waarin alle informatie over de diagnose, de operatie en andere behandelopties beschreven staat. De emotie wordt haar te veel en ze geeft aan naar huis te willen. Tuurlijk. Ik neig ernaar om te zeggen dat het allemaal goed komt, maar besef dat ik dat niet kan beloven. Er rest mij niks anders dan haar en haar partner voor nu sterkte te wensen. Over een aantal dagen zie ik hen weer; dan heb ik de uitslagen van een aantal extra onderzoeken, voordat we de behandeling gaat beginnen. En wat hoop ik op positieve onderzoeksuitslagen…