Column 'Allemaal goedaardige kenmerken' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Allemaal goedaardige kenmerken' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co

Geplaatst op: 5 september 2017

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep een column van physician assistant Edith Talman te lezen: 'Allemaal goedaardige kenmerken'. Met haar columns volgen we haar tijdens haar werk binnen het Mammacentrum van Treant, en laat ze zien wat voor impact het werken binnen de borstkankerzorg op haar heeft als mens. 

Allemaal goedaardige kenmerken

Een 51-jarige mevrouw, een opvallende verschijning. Ze heeft haar korte haar rood geverfd en draagt felle kleuren. Ze is verwezen door haar huisarts vanwege een zwelling in de borst. Ze is samen met haar man, die beduidend minder van kleur houdt. Ze vertelt dat ze eergisteravond een knobbeltje in haar rechterborst heeft ontdekt en dat ze erg geschrokken is; haar moeder en tante zijn overleden aan borstkanker. 

Een jaar geleden is ze nog naar het bevolkingsonderzoek geweest, toen waren er geen afwijkingen te zien. Als ik haar borst onderzoek, voel ik duidelijk iets wat er niet hoort. Ik leg haar uit wat ik voel: een gladde ronde knobbel, los in de borst en pijnlijk bij aanrakingen. Allemaal goedaardige kenmerken. Het voelt aan als een cyste zeg ik tegen haar, maar ik hou een slag om de arm want om dit te bevestigen zijn er onderzoeken nodig. Daarbij willen we uitsluiten dat het niet toch om wat anders gaat, al ben ik daar in dit geval niet zo bang voor. Zichtbaar opgelucht verlaten ze mijn spreekkamer en nemen plaats in de wachtkamer.

De röntgenlaborant roept hen op voor de borstfoto. Aansluitend maakt de radioloog de echo. Zij ziet een zwart rondje van een centimeter. Een cyste. De radioloog vertelt meteen wat ze ziet. Tranen van blijdschap en opluchting volgen. In overleg beslissen ze de cyste leeg te zuigen met een dunne naald.

Na de onderzoeken roep ik haar weer binnen in mijn spreekkamer. Ik laat de foto en de echo zien en leg nog een keer uit dat de cyste een onschuldige holte is, gevuld met vocht. Het vocht is er nu uit, de knobbel in de borst is verdwenen. Ze is opgelucht. Wel druk ik haar op het hart om meteen weer aan de bel te trekken als ze iets voelt. Het kan ook een keer geen cyste zijn…
 

Edith Talman (35) is Physician Assistant bij het Mammacentrum van Treant Zorggroep in Hoogeveen. Als physician assistant houdt zij zich iedere dag bezig met gespecialiseerde borstkankerzorg en mag zelfstandig taken van de oncologisch chirurg overnemen.