Column 'Alleen' in Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Alleen' in Gezondheid & Co

Geplaatst op: 2 augustus 2017

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep een column van physician assistant Edith Talman te lezen. Met haar columns volgen we haar tijdens haar werk binnen het Mammacentrum van Treant, en laat ze zien wat voor impact het werken binnen de borstkankerzorg op haar heeft als mens. 

Sommige patiënten blijven je altijd bij. Ook deze;  een lieve mevrouw van begin zestig, een tikje onzeker... Verwezen via het bevolkingsonderzoek. Ze was alleen, had geen rijbewijs en kwam met de taxi.  

De afwijking in haar borst leek te berusten op een kwaadaardigheid, maar het weefselonderzoek moest dit nog bevestigen. Ook voor de uitslag kwam ze alleen... Het slechte nieuws kwam hard aan; hier had ze niet op gerekend. Ik vroeg of ze bewust alleen was gekomen. Ze vertelde dat ze getrouwd was en twee dochters had; dochters van mijn leeftijd, druk met hun eigen leven. Even dacht ik aan mijn eigen moeder die kort daarvoor een hersenbloeding doormaakte. Dag in dag uit zat ik aan haar bed, een uur heen en een uur terug, mijn eigen drukke leven verdween volledig naar de achtergrond. Ik probeer geen oordeel te vellen, weet immers de situatie niet van deze familie, maar het raakt me.

Na de operatie, waarbij de borst werd verwijderd, begon ze met chemotherapie. Tijdens de eerste kuur zocht ik haar op. Er zat een man aan haar zijde, fijn! Ze stelde hem voor als haar buurman. Hij was tijdens een verjaardagsfeestje opgestaan; was het gekibbel van de beide dochters over ‘wie er met moeder mee moest naar het ziekenhuis’ beu. Hij ging mee. Punt. Het maakte deze vrouw verdrietig. En mij boos. Alle vervolgbezoeken kwam ze alleen, niemand nam de moeite om met haar mee te gaan. Nu, een aantal jaren later, zie ik haar nog steeds jaarlijks voor controle. Ze komt nog steeds met de taxi, alleen. Maar ze heeft het gered, helemaal alleen!

Edith Talman (35) is Physician Assistant bij het Mammacentrum van Treant Zorggroep in Hoogeveen. Als physician assistant houdt zij zich iedere dag bezig met gespecialiseerde borstkankerzorg en mag zelfstandig taken van de oncologisch chirurg overnemen.

Het Mammacentrum van Treant Zorggroep is hét borstkankercentrum van Noord-Nederland als gaat om ééndagsdiagnostiek, state-of-the-art behandelmethoden én persoonlijke aandacht.