Kijkje achter de schermen: physician assistant in opleiding › Treant Zorggroep

Kijkje achter de schermen: physician assistant in opleiding

Onze Instagram-telefoon bleef in mei 2017 een weekje bij een van onze Physician Assistants in opleiding van het Mammacentrum in Hoogeveen logeren. Neem een kijkje achter de schermen tijdens de werkzaamheden van onze toekomstige Physician Assistant:

Maandag

Ochtend
Als je in het Mammacentrum komt dan zie je direct de balie (foto 1). De secretaresse vraagt je naar je patiëntenkaart en vervolgens mag je de gang in naar rechts (foto 2). Je mag plaatsnemen in de wachtkamer (foto 3), waarna je een afspraak hebt met de Physician Assistant (foto 4). Vervolgens krijg je een mammografie: röntgenfoto van de borst (foto 5). En vervolgens een echografie (foto 6). Na de onderzoeken zie je de Physician Assistant weer voor de uitslagen. Patiënten waarbij biopten (weefsel) worden afgenomen komen het eind van de middag terug voor de uitslag.

Middag
Dagelijks om 16.00 uur is het kleine Multi Disciplinair Overleg (MDO) mamma. Tijdens dit overleg worden alle nieuwe patiënten besproken met de radioloog, de secretaresses, de patholoog, de chirurg en wij als Physician Assistants. De Physician Assistant vertelt waarom de patiënt in het Mammacentrum is en deelt bevindingen zoals de anamnese en het lichamelijk onderzoek. De Physician Assistant doet een behandelvoorstel in overleg met de chirurg. In de middag komen de patiënten terug voor de uitslag van het weefselonderzoek. Zij horen dan of het gaat om een goed aardige of kwaadaardige aandoening en hoe het vervolgtraject eruit ziet.Dinsdag

Ochtend
Vandaag zag ik een patiënte met bloederige tepeluitvloed. Dit is vochtuitscheiding uit de tepel(s) en  is vaak wit/waterig of melkachtig of gelig/groen. Als tepelvocht bloederig of bruin is (zie foto) controleren we dit. Ik heb een anamnese afgenomen en lichamelijk onderzoek verricht. Vervolgens kreeg de patiënt een röntgenfoto van de borsten. Beide borsten worden hiermee in beeld gebracht, zodat wij deze kunnen vergelijken. Een echografie is een gericht onderzoek waarbij gekeken wordt op de plek waar de afwijking zich bevind. Bij tepeluitvloed wordt achter de tepel gekeken. De bloederige uitvloed is ingestuurd voor cytologie. Bij dit onderzoek bekijken we de cellen in het lichaamsvocht.

Middag
Dit zijn onze secretaresses. Deze dames zijn ontzettend belangrijk voor het Mammacentrum.  Als je met het Mammacentrum belt krijg je één van deze dames aan de lijn. Tijdens een bezoek aan het Mammacentrum tref je hen aan de balie.  Zij regelen o.a. de afspraken met de patiënt, bereiden de consulten voor en zorgen ervoor dat vervolgonderzoeken ingepland worden.  Het is altijd gezellig op het secretariaat, ik kan er altijd even terecht voor een kletspraatje. Tussen de consulten door is het soms best fijn om een luchtig gesprekje te voeren met collega’s.

Woensdag

Ochtend
Om ééndagsdiagnostiek te kunnen uitvoeren  is het van belang dat alles voorspoedig verloopt. Elke dag komt om 10. 50 uur iemand van de transportdienst naar het Mammacentrum om weefsel wat is verkregen door middel van een biopt op te halen. Dit moet om 11. 00 uur op het pathologisch anatomisch laboratorium aanwezig zijn, zodat het in een machine verwerkt kan worden. Als de machine gereed is wordt het weefsel beoordeeld door de patholoog. De patholoog geeft aan of het gaat om een goedaardige of kwaadaardige aandoening. De uitslag wordt besproken in het dagelijkse multidisciplinaire overleg (MDO) en vervolgens met de patiënt.


Middag
Op het Mammacentrum zitten alle benodigde disciplines, zoals radiologie en pathologie vlak bij elkaar, dat maakt het gemakkelijk om met elkaar te overleggen. Het is erg prettig dat ik zo even bij een collega kan aankloppen om mijn vragen te stellen. Elke dag bespreek ik de patiënten die ik gezien heb met mijn collega en indien er vragen of onduidelijkheden zijn kijkt zij met mij mee. Dit is een foto van het multidisciplinair mammateam.


Donderdag

Ochtend
Na een operatie kan er hinderlijke vochtophoping ontstaan (seroom) in het wondgebied (seroomholte). Deze holte kan met een punctie worden leeggezogen. Vandaag zag ik een patiënte die recent een amputatie van de borst heeft ondergaan. Geleidelijk is de holte, waar voorheen de borst zat, gevuld met vocht. Normaal gesproken ruimt het lichaam dit vocht zelf op, maar soms is de hoeveelheid vocht zo veel dat er een nieuwe borst ontstaat. Dit kan (pijn)klachten geven, vandaar de seroompunctie. Aangezien ik in opleiding ben doe ik de punctie onder supervisie van een collega.
Middag
De opleiding tot Physician Assistant is pittig, vooral de combinatie werken en leren is behoorlijk intensief.  Maar het is een investering voor mijzelf, ik doe veel medische kennis op en ik heb een ontzettend leuke baan. Schooldagen zijn ook leuk om kennis met elkaar uit te wisselen. Onlangs heb ik een dag meegelopen met een medestudent die op de afdeling klinisch genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) werkt. Ik verwijs regelmatig patiënten naar de afdeling klinisch genetica en voor mij was het erg leerzaam om dat vervolgtraject eens in de praktijk te zien.

Vrijdag

Ochtend
Op vrijdagmiddag houd ik samen met de mammachirurg spreekuur. De patiënten die op donderdag op het grote Multidisciplinaire Overleg (MDO) zijn besproken, komen vrijdags bij de chirurg voor het bespreken van het beleid. Dit zijn o.a. patiënten die onlangs geopereerd zijn en waarvan de uitslagen van het weefselonderzoek  bekend zijn. We bespreken met de patiënt of de tumor in zijn geheel verwijderd is, of de tumor hormoongevoelig is, of gevoelig is voor bepaalde eiwitten en of de schildwachtklier schoon is. De schildwachtklier is een lymfeklier in de oksel, die tijdens de operatie wordt verwijderd. Middag
Deze foto benadrukt hetgeen wat ik zo leuk vind aan mijn functie als Physician Assistant (in opleiding): het patiëntencontact.  Het is voor mij een uitdaging om patiënten tijdens dit traject duidelijkheid te geven, juist te informeren, maar daarnaast ook open te staan voor gevoelens en emoties.  Op deze manier hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan het traject wat de patiënt moet doorstaan.