Kijkje achter de schermen: laborant radiodiagnostiek Mammacentrum › Treant Zorggroep

Kijkje achter de schermen: laborant radiodiagnostiek Mammacentrum

Onze Instagram-telefoon bleef in september 2017 een weekje bij een van onze laboranten radiodiagnostiek bij het Mammacentrum in Hoogeveen en op ziekenhuislocatie Scheper logeren. Neem een kijkje achter de schermen tijdens de werkzaamheden van onze laborant radiodiagnostiek:

Maandag

Ochtend
Ik vertrek vanuit mijn woonplaats naar ziekenhuislocatie Bethesda. Met de A37 om de hoek ben ik er zo. Mijn werkdag begint met het opstarten van de mammografie- en echotoestellen en de computers. Ik bekijk samen met mijn collega de planning. Er komen ’s ochtends acht patiënten waarvan alle biopten voor 11.00 uur bij het PA (pathologie)-laboratorium moeten zijn. Dan kunnen deze patiënten dezelfde dag nog de uitslag krijgen.

 


De eerste patiënt is onderzocht door de physician assistant (PA). De PA is een zorgprofessional die medische taken over kan nemen van de medisch specialist. Na het onderzoek komt de patiënt bij mij voor een 3D mammogram, een echo en een punctie. Tot 12.30 uur kunnen er patiënten komen voor een mammogram. Een mammogram is een röntgenfoto van de borsten.


Middag
Samen met de radioloog bekijk ik het mammogram van de patiënt. Als er een afwijking te zien is op de foto dan maken we nog een echo van de borst. Dit doen we ook als er op foto niets te zien is, maar we wel iets voelen in de borst. Als we met de echo een afwijking zien en we weten niet zeker wat het is, dan doen we een stereotactische punctie. Morgen vertel ik hier meer over.  

Dinsdag

Ochtend
De stereotactische punctie doen we met de mammograaf. De mammograaf is een röntgenapparaat, waarmee we eerst foto’s maken van de borst(en). Op deze foto zie je in de borst witte kalkspatjes zitten in een groepje. Dit zien we vaak op een mammografie. Witte kalkspatjes kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Om te onderzoeken of de kalkspatjes goed of slecht zijn, halen we deze kalkspatjes uit de borst om deze te onderzoeken. Dit doen we ook met de mammograaf. 

Middag
Met de mammograaf halen we met behulp van röntgenstraling biopten zoals kalkspatjes uit de borst. Dit doen we met een grote holle Eviva naald. Dankzij een speciale module op de mammograaf kan ik de biopsienaald naar de exacte plek in de borst sturen. Dit is voor patiënten geen prettig onderzoek. Het onderzoek doen we twee keer per dag. Dit onderzoek duurt een uur. Deze patiënten krijgen dus helaas niet dezelfde dag hun uitslag.


Avond
Dit zijn biopten die we met de mammograaf uit de borst hebben gehaald. In een aantal zijn de kalkspatjes terug te zien. Deze kalkspatjes noemen we microkalk en kan een voorstadium van borstkanker zijn. Deze biopten gaan naar de afdeling pathologie voor onderzoek

Woensdag

Ochtend
Vandaag werk ik weer op het Mammacentrum in Hoogeveen. We plaatsen bij een patiënt een jodiumzaadje in een tumor via echografie. Dit doen we bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn of wanneer een tumor door chemotherapie zo klein is geworden dat deze hierdoor niet meer voelbaar is of zichtbaar is op de röntgenfoto. Dit jodiumzaadje is een radioactief bronnetje dat de chirurg tijdens de operatie via een probe (apparaat om radioactiviteit te detecteren) terug kan vinden, zodat de tumor verwijderd kan worden. De jodiumbron zit in een loden potje, omdat het radioactief is.


Middag
De nucleair medewerker haalt de bron uit het kleine gaatje van het loden potje. De nucleair medewerker gebruikt een pincet om de bron eruit te halen. Vervolgens brengt hij de bron in de naald. De jodiumbron is ongeveer 4 millimeter. Ik heb de bron naast mijn vinger gelegd om te laten zien hoe klein de bron is. De operatie kan beginnen!

 

Avond
Operatie geslaagd! Op de foto zien jullie de jodiumbron in de borst zitten. Met behulp van een detector kan de jodiumbron en daarmee de omliggende tumor worden opgespoord en vervolgens worden verwijderd. Door gebruik van de jodiumbron kan nog preciezer worden geopereerd. Dit zorgt ervoor dat we vaak borstsparende operaties kunnen verrichten.

Donderdag

Ochtend
Dit is een foto van een stukje borst na de operatie met de bron die in de tumor zat. Hier vertelde ik jullie gisteren over. Dit stukje borst zet ik op de foto als de patiënt nog op de operatietafel ligt. Zo weet de chirurg zeker dat de tumor en de bron verwijderd zijn. Pas na deze foto ronden we de operatie af.Middag
Zowel in  Stadskanaal als in Emmen kun je terecht voor een mammografie. Denk aan jaarlijkse controle in verband met borstkanker in de familie of controles van de specialist. Alle borstkankerpatiënten worden geopereerd in het Mammacentrum in Hoogeveen. Patiënten die geopereerd zijn, kunnen ervoor kiezen om de controle foto's in Stadskanaal of Emmen te laten maken als dat voor hun dichterbij is. Natuurlijk is het ook mogelijk om de controles op het Mammacentrum te blijven doen.

 

Vrijdag

Op deze foto zien we een afwijking met echografie. Als we dit zien met de echo dan doen we direct een biopsie. Als patiënt wil je niets liever dan snel zekerheid. Patiënten van het Mammacentrum krijgen dezelfde dag de uitslag van hun biopsie.