Kijkje achter de schermen: casemanager mammacare › Treant Zorggroep

Kijkje achter de schermen: casemanager mammacare

Onze Instagram-telefoon bleef in maart 2017 een weekje bij een van onze casemanagers mammacare van het Mammacentrum in Hoogeveen logeren. Neem een kijkje achter de schermen tijdens de werkzaamheden van onze casemanager:

Maandag

Ochtend
De eerste kennismaking/ intake met de patiënt en zijn/haar naasten vindt plaats nadat de diagnose borstkanker is gesteld. De kennismaking vindt plaats op de 5e etage van ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen bij het Mammacentrum. Tijdens de kennismaking leg ik uit wat mijn rol is als casemanager.


Middag
Tijdens de eerste kennismaking vindt ook de intake plaats. Ik neem de anamnese (vraaggesprek) af, geef uitleg over het behandeltraject, opname, operatie, onderzoeken, PA-uitslag en de mogelijke nabehandelingen. Ook geef ik uitleg over het patiënten informatie dossier ( PID) en geef verschillende folders mee van o.a. KWF, de lastmeter en Borstkankervereniging Nederland.


Dinsdag

Ochtend
Ik breng een bezoek aan een zojuist geopereerde patiënte op afdeling 8. Ik vraag haar hoe haar operatie is gegaan en ik heb een aantal (praktische) vragen beantwoord. Over een aantal dagen bel ik haar thuis op om te vragen hoe het gaat. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. hoe het lichamelijk en mentaal gaat, of ze pijn heeft en of de wond goed herstelt.Middag
Dagelijks is er in de ochtend en middag een telefonisch spreekuur. Patiënten krijgen het rechtstreekse telefoonnummer, zodat ze direct een casemanager aan de lijn krijgen. Patiënten bellen om vragen te stellen, hun zorgen te uiten en of gevoelens te delen. Per dag wisselt het hoeveel er gebed wordt. Op maandagochtend na het weekend is het vaak wat drukker. Voor dringende vragen zijn wij de hele dag bereikbaar.


Woensdag

Ochtend
Vanochtend kregen wij deze mooie kaart. Deze patiënt is geopereerd en heeft daarna chemotherapie gehad. Mijn begeleiding houdt niet op aan het einde van de behandeling van de patiënt. De begeleiding gaat verder tijdens de radio- en hormoontherapie die volgt. Hierna houden we contact totdat de patiënt zelf aangeeft dat ze contact met mij  zoekt wanneer nodig. Deze mogelijkheid blijft er altijd! Patiënten bijstaan tijdens een onzekere en spannende periode maakt mijn functie echt waardevol.
Middag
Wanneer een patiënt een borstamputatie heeft gehad, wordt na de operatie een tijdelijke prothese aangemeten. Dit in het bijzijn van partner/naasten. De tijdelijke borstprothese is een lichte, zachte, katoenen borstprothese, gevuld met synthetische watten (zie links op de foto).  Ik adviseer altijd om 6 tot 8 weken na de operatie of tot 3 weken na de laatste bestraling te wachten met de aanschaf van de definitieve prothese (zie rechts op de foto). De wond is dan voldoende hersteld.


Donderdag

Ochtend
Vanmorgen bezoek ik een patiënt die voor chemotherapie op de dagbehandeling komt. De chemotherapie van deze patiënte geeft haaruitval. Hoofdhuidkoeling die je ziet op de foto kan haaruitval voorkomen. Bij hoofdhuidkoeling krijg je voor-, tijdens-, en na het chemotherapie-infuus een koude kap op het hoofd. Door de hoofdhuid te koelen, worden de cellen die haar produceren beschermd tegen de chemotherapie. Hierdoor is de kans op haaruitval kleiner.Middag
Het is tijd voor het wekelijkse Multi Disciplinair Overleg  (MDO). Tijdens dit MDO bespreken we alle borstkanker patiënten (voor- en na de operatie). Voor het overleg hebben we een videoverbinding tussen de verschillende locaties van Treant Zorggroep en het UMCG. Bij dit overleg zijn alle betrokken specialisten aanwezig. Er wordt een passend beleid voor elke patiënt vastgesteld. Tijdens het overleg notuleer ik het behandeladvies.


Vrijdag

Ochtend
Mijn vaste werkplek is op afdeling 6. Hier heb ik een kamer met prachtig uitzicht. Eerst de computer opstarten en met een kop thee kijken wat de dag (kan) gaan brengen. Je weet dit nooit exact, dat maakt het werk juist zo leuk! Wanneer ik een kennismakingsgesprek/intake heb van een borstkanker patiënt ga ik naar het Mammacentrum op afdeling 5. Alle onderzoeken en gesprekken vinden hier plaats, op deze manier hoeft de patiënt niet te zoeken.Middag
Vanmiddag breng ik samen met mijn collega’s een bezoek aan het Toon Hermans Huis in Hoogeveen. Dit is een inloophuis voor iedereen die te maken heeft met kanker. We evalueren onze samenwerking en brainstormen over onderwerpen voor workshops. Patiënten en naasten kunnen deelnemen  aan diverse workshops. De workshop Look  Good Feel Better vindt hier ook plaats. Tijdens de workshop geven we tips over huidverzorging, make-up, nagels en haaruitval.