Borstkankerzorg is teamwerk › Treant Zorggroep

Borstkankerzorg is teamwerk

Teamwerk maakt sterk en élke schakel is belangrijk. In het Mammacentrum van Treant Zorggroep staat teamwerk voorop en kunt u rekenen op een sterk onderzoeks- en behandelteam voor de best mogelijke zorg.

De onderzoekers en behandelaars in het Mammacentrum zijn volledig gericht op borstkanker en werken nauw met elkaar samen. Radiologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten en physician assistants werken met elkaar op één afdeling. Hierdoor lopen ze makkelijk bij elkaar binnen voor een extra mening. De specialisten hebben dagelijks overleg. Zij bespreken dan de nieuwe patiënten van die dag. Iedereen is specialist op zijn of haar gebied. Samen delen zij een schat aan ervaring op het gebied van borstkankeronderzoek en -behandeling.

Voor een onderzoek bij het Mammacentrum wordt men verwezen door de huisarts. Bijvoorbeeld met een klacht of gevoelde afwijking aan de borst. Of een komt na de uitslag van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Binnen enkele dagen is de afspraak op het Mammacentrum. Op de dag van de afspraak zijn meestal alle onderzoeken, inclusief uitslag en vaak zelfs een voorlopig behandelplan. Iedere patiënt wordt aan het eind van de dag door de betrokken specialisten besproken. Als er een biopt is genomen, dan heeft de patholoog de uitslag. Dit wordt aansluitend aan dit overleg ook met de patiënt besproken. Veel patiënten gaan gelukkig aan het eind van de dag met een goed bericht naar huis. Als er toch borstkanker is vastgesteld, wordt er gelijk gesproken over het behandelplan. Soms is extra onderzoek nodig. Of bijvoorbeeld een gesprek met de oncoloog, wanneer er voorafgaand aan de operatie chemotherapie overwogen wordt. Deze afspraken zijn dan allemaal op korte termijn.

In het Mammacentrum van Treant zijn dagelijks tenminste één radioloog, chirurg, patholoog, gespecialiseerde röntgenlaboranten en een verpleegkundig. specialist of physician assistant aanwezig. Ook oncologen, radiotherapeuten, klinische genetici en plastisch chirurgen maken deel uit van het mammateam.

De uiteindelijke diagnose wordt gesteld aan de hand van het lichamelijk onderzoek, de mammografie en het eventuele weefselonderzoek. Om 16.00 uur sluit elk teamlid aan bij het dagelijks overleg waarbij de patiënten worden besproken. Het is daarbij goed te horen of alle betrokken specialisten hetzelfde denken, of de beelden kloppen met het lichamelijk onderzoek en of het weefselonderzoek hier ook bij past.