Zij stelt gerust en begeleidt › Treant Zorggroep

Zij stelt gerust en begeleidt

Zij stelt gerust en begeleidt

Het Mammacentrum van Treant biedt borstkankeronderzoek en uitslag op één dag. De meeste vrouwen gaan opgelucht naar huis, maar wat als de uitslag verdacht of duidelijk kwaadaardig is? De verpleegkundig consulent oncologie begeleidt patiënten tijdens hun behandeling en de nasleep. Zij legt uit en fungeert als aanspreekpunt en belangenbehartiger. Ze is daarmee degene die de gang van zaken in de gaten houdt. Daarbij hoort het nagaan of alle afspraken goed gepland zijn, of het thuis goed gaat en hoe de patiënt er zelf geestelijk in staat. Ook informeert de consulent naar de mensen in haar directe omgeving. Kanker heb je immers nooit alleen.

Annet Vos, patiënt:
‘Als je hoort dat de uitslag niet goed is, dan staat je wereld stil. Elke twee jaar had ik controle in de bus en ook de vorige keer was er geen enkel teken dat het niet goed zat. Zo snel gaat dat dus. Ik had gelukkig binnen drie werkdagen een afspraak in het Mammacentrum in Hoogeveen voor een eendaagstraject. Na het gesprek waarin de chirurg me uitlegde wat er aan de hand is en welke opties er zijn om te genezen, volgde meteen een afspraak met Dorinda. Al bij het binnenkomen had ik het gevoel dat we een goede klik zouden hebben. Zij heeft mijn negatieve gevoel over mijn prognose recht kunnen zetten door te verduidelijken wat er aan de hand was en me daarmee gerustgesteld. Ook mijn man heeft veel aan dat gesprek gehad. Hij gaat mee naar alle gesprekken. Dan hoor je meer en heb je steun aan elkaar. Dat alles en iedereen op één afdeling dicht bij elkaar werkt vond ik erg goed. De tijd die iedereen nam was ruim, ik had geen enkel gevoel van tijdsdruk. De gesprekken met Dorinda zijn erg prettig en bereiden me goed voor op wat gaat komen. Ik moet nog wel leren ook zelf contact met haar op te nemen als ik iets wil weten. Zelf benadrukt ze telkens dat ze daar toch immers voor is? Ik ben zelf niet zo’n beller. Wil niet klagen en zeuren en regel graag mijn eigen zaken. Maar op dit vlak is alles nieuw voor me.

Dorinda Lennips (links) en Annet Vos (rechts)
Dorinda Lennips (links) en Annet Vos (rechts)

Vorige week heb ik haar nog gesproken over de chemo’s en gaf ze me een rondleiding op de afdeling waar dat gaat gebeuren. Als dat allemaal achter de rug is kom ik weer terug op het Mammacentrum voor controles en voorlopig is Dorinda mijn vaste aanspreekpunt, erg plezierig.

Dorinda Lennips, verpleegkundig consulent oncologie:
‘Ik begin altijd met de vraag hoe het met de patiënt gaat. Hoe staat zij in het leven en hoe is dit nieuws bij haar en haar familie aangekomen? Wat voor werk doet ze, heeft zij kinderen en hoe is het na dit nieuws met hen? Ook met Annet Vos heb ik dit allemaal besproken. Hierna breng ik het gesprek langzamerhand op de operatie en de nabehandeling. We nemen door welke optie met de chirurg is besproken en ik vertel nog eens wat mijn rol is de komende maanden of langer. Borstkanker heeft effect op de mensen om je heen en op alles wat je doet. Daarbij is gevoel en het welbevinden van de patiënt erg belangrijk. Zo is Annet Vos vrijwilliger bij het Jannes van der Sleedenhuis in Hoogeveen.
Dat heeft ze tijdelijk stopgezet. Het is logisch dat ik dan informeer hoe zij zich daarover voelt. De chirurg, verpleegkundig specialist en physician assistant letten daar natuurlijk ook op, maar zijn meer gericht op de medische kant. Door de eerste schok dringt de informatie op dat moment meestal niet goed door. Ik kan als consulent alles nog eens rustig doorspreken met de patiënt.’

‘ Ik denk per stap mee ’

‘Met Annet en haar man was er meteen een erg open gesprek. Ze waren blij te horen dat er een behandeling mogelijk was met een grote slagingskans. Alle onderdelen van het behandeltraject komen aan de orde, de focus ligt telkens op het eerstkomende deel van de behandeling. Ik denk per stap mee over hoe we de behandeling zo praktisch en comfortabel mogelijk kunnen regelen. Soms zelfs inpassend tussen belangrijke momenten in hun leven, zoals een bruiloft of andere gebeurtenis. Als het nodig is verwijs ik naar andere hulpverleners zowel binnen als buiten het ziekenhuis. De patiënt bijstaan tijdens een onzekere en spannende periode maakt mijn functie echt waardevol.’