Wat gebeurt er met mijn biopt? › Treant Zorggroep

Wat gebeurt er met mijn biopt?

Tijdens borstkankeronderzoek wordt soms een biopt uit het borstweefsel genomen. Bij het Mammacentrum van Treant is meestal dezelfde dag de uitslag bekend. Wat gebeurt er met dit weefsel voordat de uitslag bekend wordt gemaakt?

Tijdens de eerste afspraak in het Mammacentrum wordt een mammogram gemaakt en als het nodig is een biopt afgenomen. Hiervoor neemt de laborant met een holle naald een buisvormig stukje weefsel uit de borst. Dit weefsel krijgt een nummer dat is gekoppeld aan de patiënt en gaat meteen in een potje met formaline. Formaline stopt het afbraakproces en fixeert de cellen. Om ’s middags de resultaten te kunnen bespreken is het nodig dat de biopten vóór 11.00 uur bij het laboratorium zijn. Hier krijgt het potje met het biopt een uniek identificatienummer.

Geluidsbestand

De analist scant dit nummer wat wordt geprint op een kleine cassette waarin straks het biopt wordt gelegd. Het biopt wordt opgemeten en met het blote oog bekeken. De analist noemt deze bevindingen hardop. Dit wordt opgenomen en als geschreven tekst toegevoegd aan het definitieve verslag. Vervolgens gaat er een kleurstof over het biopt. Dit zorgt ervoor dat het weefsel in de volgende stappen goed zichtbaar blijft.

Sneldoorvoermachine

Hierna gaat het biopt in de cassette in een sneldoorvoermachine. Deze zorgt ervoor dat de formaline in het weefsel wordt vervangen door paraffine. Hierna wordt het biopt helemaal in vloeibare paraffine gelegd. Eenmaal gekoeld is deze paraffine hard waardoor er 0,004 mm dunne plakjes van kunnen worden gesneden. Zo’n plakje komt op een glasplaatje en heet vanaf dat moment een coupe. Hierna wordt het gekleurd met een kleurstof. Deze kleurstof zorgt ervoor dat verschillende onderdelen van de cellen elk een bepaalde kleur krijgen.

Altijd voorrang

Om 15.00 uur moeten de coupes bij de patholoog zijn. Die heeft tot 16.00 uur om te beoordelen wat hij of zij ziet. Biopten voor borstkankeronderzoek die buiten het traject van het Mammacentrum omgaan, worden eveneens met voorrang behandeld. Hiervan is de uitslag binnen drie werkdagen bekend. Ter vergelijking: de normale verwerkingstijd voor weefselonderzoek is een week.