Voorbereiding op uw bezoek › Treant Zorggroep

Voorbereiding op uw bezoek

Op deze pagina leest u wat u kunt verwachten van uw eerste bezoek aan het Mammacentrum. Ook kunt u zich voorbereiden door het filmpje te bekijken, waarin we stap voor stap laten zien wat u tijdens de onderzoeks- en diagnosedag kunt verwachten.

 • U heeft een afspraak met de physician assistant en/of de oncologisch chirurg. Zij stellen u een aantal algemene vragen en meer specifiek over uw klachten. Daarna volgt lichamelijk onderzoek van uw borsten en de lymfeklieren in uw oksel en hals.
   
 • Aansluitend maakt de radiologisch laborant van uw borst een mammografie. Er wordt ter plekke bepaald of er verder onderzoek nodig is. Is dit het geval dan volgt een echo. 
   
 • De echo wordt gemaakt door de radioloog. Als de foto of de echo iets toont waar we meer van willen weten, dan volgt een biopsie. Via een naald door de huid nemen we enkele hapjes. De huid wordt verdoofd zodat u zo weinig mogelijk pijn ervaart. Een van de aanleidingen voor een biopsie kan zijn dat we op de mammografie kalkspatjes zien.
   
 • Nu heeft u alle nodige onderzoeken voor deze dag achter de rug. Het vakkundige team van het Mammacentrum komt bij elkaar om de uitkomsten van alle onderzoeken te bespreken en een nauwkeurig beeld te vormen. 
   
 • Waar u tijdens deze uren bent, dat beslist u zelf. Voelt het goed om bij ons te blijven dan kan dat uiteraard. Wilt u naar buiten om te fietsen of wandelen of bent u liever even thuis in uw eigen omgeving? Kies wat voor u op dat moment het fijnst voelt.
   
 • Zo rond half vijf meldt u zich weer bij de balie en wordt u opgehaald voor het gesprek over de uitslag. Veruit het grootste deel van de patiënten krijgt goed nieuws. Mocht het anders zijn, dan kunnen wij u vaak al veel vertellen over uw behandeltraject.

Wij raden u aan een vertrouwd persoon mee te nemen tijdens uw afspraakdag.

Voorbereidingsfilmpje

In het onderstaande filmpje ziet u stapsgewijs hoe de onderzoeks- en diagnosedag (ééndagsdiagnostiek) eruitziet. Zodat u precies weet wat u kunt verwachten tijdens uw eerste bezoek aan het Mammacentrum. 

Voorbereiding op uw bezoek aan het Mammacentrum

Voorbereiding op uw bezoek aan het Mammacentrum

Voorbereiding thuis

Gebruik de dag voorafgaand aan uw afspraak en op de dag van uw afspraak geen bodylotion, crème of talkpoeder op uw borsten. Deze kunnen stoffen bevatten die de kwaliteit van de mammografie (röntgenfoto van de borst) beïnvloedt.

U kunt het beste gemakkelijke kleding dragen, omdat u voor verschillende onderzoeken uw bovenkleding moet uittrekken.

Persoonlijke checklist

De website b-bewust.nl van de Borstkankervereniging Nederland geeft uitgebreide en betrouwbare informatie over borstkanker en alles wat erbij komt kijken. Daarnaast biedt de site de mogelijkheid om een persoonlijke checklist samen te stellen om uw gesprek bij de chirurg en de verpleegkundig specialist goed voor te bereiden.

Maak daarnaast (eventueel) voor uzelf een lijstje met alle vragen die al bij u zijn opgekomen. Deze kunt u gebruiken tijdens uw gesprek met de physician assistant of oncologisch chirurg.