Radiotherapie (bestraling) › Treant Zorggroep

Radiotherapie (bestraling)

Radiotherapie (bestraling)

Nadat u aan uw borst bent geopereerd, moet u mogelijk bestraling krijgen. Dit noemen we ook wel radiotherapie. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling met straling. Dit zijn dezelfde stralen als die bij röntgenfoto’s worden gebruikt, maar dan met een hogere energie.
 

Als u borstsparend bent behandeld, krijgt u in principe altijd radiotherapie. De term “borstsparende behandeling” duidt op de combinatie van borstsparende chirurgie en bestraling. Als de borst in zijn geheel is verwijderd, is dit niet vanzelfsprekend. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van de tumor en andere tumoreigenschappen die de patholoog-anatoom onderzoekt. Hierbij wordt er dan op de borstwand bestraald.

Als er tumorcellen in de schildwachtklier worden gevonden, dan kan bestraald worden op de oksel; als alternatief voor het verwijderen van alle lymfklieren uit de oksel.

Als er uitgebreide lymfeklieruitzaaiingen worden gevonden, dan kan het gebied rondom het sleutelbeen en borstbeen worden bestraald; als aanvullende behandeling op die gebieden die niet operatief verwijderd kunnen worden.

Bestraling krijgt u altijd na de operatie, nooit voorafgaand aan de operatie. Bestralingsbehandeling wordt uitgevoerd om eventuele niet zichtbare, losse tumorcellen te vernietigen en daardoor de kans op definitieve genezing te bevorderen.

De bestraling start meestal binnen vier weken na de operatie. Dit hangt nog wel af van de wondgenezing en of er nog een andere nabehandeling nodig is. U wordt in een periode van ongeveer vier tot zes weken vijf dagen per week bestraald.

Waar vindt de bestraling plaats?
De bestraling vindt plaats in een bijgebouw van het UMC Groningen in ziekenhuislocatie Scheper in Emmen, in het UMC Groningen of in Isala in Zwolle.