Borstsparende operatie › Treant Zorggroep

Borstsparende operatie

Borstsparende operatie

Bij een borstsparende operatie wordt de tumor met omringend gezond weefsel verwijderd. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de oorspronkelijke vorm van de borst. Komt u voor een borstsparende behandeling in aanmerking, dan heeft u altijd de keuze om te kiezen voor een borstamputatie. Uw wens geeft de doorslag. Het is belangrijk de tijd te nemen voor deze keuze. U kunt hierbij ondersteuning en advies krijgen van de mammachirurg, de physician assistant en/of de verpleegkundig specialist.

De lymfeklieren
Tijdens de operatie wordt niet alleen de tumor of uw borst verwijderd, maar vindt er ook een operatie aan de lymfeklieren plaats. Het aantal lymfeklieren wat wordt verwijderd, hangt af van of er van tevoren aanwijzingen zijn voor uitzaaiingen in de lymfeklieren. Als die er zijn, dan worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd, een zogenaamd okselkliertoilet. Als er van tevoren geen uitzaaiingen zijn vastgesteld dan krijgt u een schildwachtklierprocedure.

Als u borstsparend behandeld kunt worden, is dit net zo veilig als het verwijderen van de gehele borst. Afhankelijk van uw cupmaat kan het soms beter zijn om voor een borstsparende ingreep te kiezen. De symmetrie van het lichaam blijft dan namelijk beter behouden. Hierdoor kunt u schouder- en nekklachten soms voorkomen. In sommige gevallen is de afwijking te groot of te uitgebreid om veilig borstsparend te kunnen worden behandeld. Dan adviseert de chirurg u de borst in zijn geheel te verwijderen.

De pijn na een borstoperatie is voor de meeste mensen goed dragelijk. Dat houdt in dat u zich vrij snel weer zelfstandig kunt redden. Emotioneel gezien kan de operatie ingrijpend zijn. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van angst, onzekerheid maar soms ook een gevoel van opluchting.

Jodiumbron

Het Mammacentrum is eind 2016 succesvol gestart met borstsparende operaties die worden uitgevoerd met behulp van een jodiumbron. Een jodiumbron is een klein radioactief staafje van circa vier millimeter dat voorafgaand aan de operatie in de borsttumor wordt ingebracht. Deze bron wordt ingezet bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn of wanneer een tumor door chemotherapie zo klein is geworden dat deze niet meer voelbaar is of zichtbaar is op de röntgenfoto. Met behulp van een detector kan de jodiumbron en daarmee de omliggende tumor worden opgespoord en vervolgens worden verwijderd. Hierdoor kan nog preciezer worden geopereerd, vaak met een beter cosmetisch resultaat.

Links: Borst met het jodiumstaafje in de tumor Rechts: Verwijderd weefsel met hierin de tumor met daarin het jodiumstaafje
Links: Borst met het jodiumstaafje in de tumor Rechts: Verwijderd weefsel met hierin de tumor met daarin het jodiumstaafje

De jodiumbron geeft een lage dosis straling af. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid van de patiënt of diens omgeving. Maar maakt wel dat met de stralingsdetector de bron heel nauwkeurig kan worden opgespoord tijdens de operatie. De radioloog plaatst dit staafje onder lokale verdoving. 

Vervanger van draad
Tot nu toe werd de plaats van een niet voelbare borsttumor voorafgaand aan de operatie gemarkeerd met een draad. Nadeel van deze techniek was dat de draad soms lastig en niet altijd precies genoeg kon worden geplaatst. Daarnaast moet een draad op de dag van de operatie of een dag daaraan voorafgaand worden geplaatst en geeft een ongemakkelijke uitstekende draad bij de patiënt. De zorgprofessionals van het Mammacentrum zijn verheugd dat deze meer patiëntvriendelijke techniek nu ook in Hoogeveen beschikbaar is. Twee mammachirurgen zijn al ruimschoots ervaren met deze techniek waarmee een goede en veilige introductie is gewaarborgd en met de succesvolle eerste resultaten zal de techniek nu verder worden doorgevoerd.