Veelgestelde vragen › Treant Zorggroep

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat betekent 'mamma'?
Mamma is het Latijnse woord voor (vrouwen)borst betekent. Ook in ‘mammal’, het Engelse woord voor zoogdier, komt dit woord weer terug. Overigens hebben ook mannen borstklierweefsel en daarmee kans op borstkanker. Vanzelfsprekend zijn zij ook welkom bij het Mammacentrum van Treant Zorggroep.

Waarom mammacentrum en geen borstkankercentrum?
Wij hebben bewust gekozen voor de naam Mammacentrum en niet voor borstkankercentrum. Uit ervaring blijkt namelijk dat 80% van de vrouwen die worden onderzocht, gelukkig geen borstkanker hebben. Daarom zou de naam borstkankercentrum u de verkeerde indruk kunnen geven.

Wat is eendagsdiagnostiek?
Bij eendagsdiagnostiek worden alle benodigde onderzoeken - mammografie, puncties, echografie etc. - op een en dezelfde dag gedaan. Als er niets aan de hand is hoort u dat dezelfde dag. Als er mogelijk wel iets aan de hand is krijgt u meteen afspraken voor vervolgonderzoek of bespreken wij het behandelplan met u.

Waarom bieden jullie eendagsdiagnostiek aan?
Wij bieden eendagsdiagnostiek aan omdat dat voor u prettiger is. Zo hoeft u minder vaak te reizen en hoeft u zich niet langer zorgen te maken dan noodzakelijk is.

Hoe snel kan ik terecht na verwijzing?
We streven er naar dat u, nadat u door de huisarts bent doorverwezen, binnen een of twee dagen bij ons terecht kan.

Stel dat ik borstkanker heb, kan ik dan blijven om direct geopereerd te worden?Wanneer bij u borstkanker is geconstateerd, kunt u niet direct geopereerd worden. Er is vaak nog aanvullend onderzoek nodig en er zijn samen met u nog afwegingen te maken over welke ingreep het beste bij uw situatie past. De operatie zal in de meeste gevallen binnen drie weken en zo mogelijk nog eerder plaatsvinden. Hiermee vallen we ruim binnen de kwaliteitseisen die de beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen stellen (binnen vijf weken na diagnose).

Hoeveel borstkankerpatiënten behandelen jullie?
We behandelen ruim 300 (nieuwe) borstkankerpatiënten per jaar.

Wat zijn de normen voor borstkanker?
Soncos: minimaal vijftig per jaar op één locatie.
Borstkanker Vereniging Nederland, ofwel het roze lintje: minimaal honderd per jaar op één locatie.

Hoe 'goed' is de borstkankerzorg van Treant Zorggroep?
U kunt bij het Mammacentrum van Treant terecht voor vrijwel alle soorten en stadia van borstkanker. De kwaliteit van onze zorg wordt getoetst door externe partijen, zoals Niaz/Qmentum en de IGJ.

Daarbij maakt Treant Zorggroep deel uit van het oncologisch netwerk Noordoost- Nederland. Het UMCG is daarin het referentiecentrum. Ook maakt er een oncologisch chirurg van het UMCG onderdeel uit van ons multidisciplinair mammateam. Deze directe verbinding met een academisch centrum is van grote toegevoegde waarde voor onze borstkankerzorg en is in Nederland uniek!  

Hoe persoonlijk is de borstkankerzorg bij Treant Zorggroep?
Wij vinden persoonlijke zorg ontzettend belangrijk! Niets is immers zo belangrijk dan uw gezondheid en of dokters en verpleegkundigen de tijd voor hebben en naar u luisteren. U krijgt bij ons gedurende het hele traject een casemanager. Dit is een verpleegkundig specialist die u gedurende het hele traject – ook na de chirurgische ingreep, begeleidt en waar u met al uw vragen terecht kan.

Waarom is de borstkankerzorg van Treant Zorggroep geconcentreerd in Hoogeveen?
De borstkankerzorg is geconcentreerd binnen het Mammacentrum in Hoogeveen om de patiënt hiermee de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg te bieden voor borstkanker. Ons gespecialiseerde team ziet dagelijks nieuwe mammapatienten en heeft hierover direct overleg met elkaar. Door de korte lijnen en concentratie van zorg kunnen we beschikken over de nieuwste apparatuur en snelle diagnostiek. Daarnaast realiseren we hiermee tenminste honderd ingrepen per jaar. Dergelijke kwaliteitseisen worden gehanteerd door beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen.

Op het Mammacentrum in Hoogeveen kunt u terecht voor diagnose en een eventuele chirurgische ingreep. Door onze state-of-the-art apparatuur kan de diagnose meestal binnen één dag worden gesteld. Hierdoor kunnen de meeste vrouwen (circa zeventig procent) aan het eind van de dag met een goed bericht naar huis.

Als blijkt dat u geopereerd moet worden, gebeurt dit binnen enkele weken in Hoogeveen. Voor de eventuele overige behandeling en zorg kunt u ook terecht bij onze ziekenhuislocaties in Emmen en Stadskanaal.

Waar vinden de controles plaats?
Na uw operatie komt u voor de eerste poliklinische afspraak  terug in Hoogeveen. Daarna kunnen, afhankelijk van uw wensen en woonplaats, controles plaatsvinden in de ziekenhuislocatie bij u in de buurt. Als u borstkanker heeft gehad, blijft u over het algemeen vijf jaar onder controle. Deze controles kunnen dus plaatsvinden in Emmen, Stadskanaal of Hoogeveen.

Waar vindt mijn nabehandeling plaats?
De nabehandeling kan in principe plaats vinden op elke ziekenhuislocatie van Treant Zorggroep. Dit geldt in elk geval voor de chemokuren, de immunotherapie en de hormonale therapie. Voor een bestraling kunt u naar Emmen, omdat we daar een bestralingsbunker hebben in samenwerking met het UMC Groningen, of naar Isala  in Zwolle, waar we een samenwerkingsverband mee hebben.