Second opinion › Treant Zorggroep

Second opinion

Een second opinion is een tweede advies dat u vraagt van een andere, onafhankelijke specialis op het gebied van uw aandoening. Een second opinion kan u meer helderheid, meer zekerheid en meer gerustheid bieden. Als u staat voor het ondergaan van een ingrijpende behandeling, kan het zijn dat u behoefte hebt aan een tweede mening. Het vragen om een second opinion wordt daarom als heel normaal gezien en uw arts zal hier zonder problemen aan meewerken. Omdat het Mammacentrum een in borstkanker gespecialiseerd behandelcentrum is, kunt u altijd bij ons terecht voor een second opinion.

Een second opinion in het Mammacentrum

Als u behoefte heeft aan een second opinion kunt u een afspraak laten maken door uw huidige (huis)arts. Zorg er daarbij voor dat we toegang hebben tot uw dossier (uw onderzoeksgegevens en -uitslagen). U kunt uw huidige arts vragen om deze door te sturen, maar u kunt het ook zelf meenemen wanneer u bij ons komt. Zorg er verder voor dat u weet welke aanvullende informatie u van ons wilt krijgen en dat u uw vragen geformuleerd heeft.

Waar moet u rekening mee houden?

Het aanvragen van een second opinion is heel normaal en is in lijn met uw rechten als patiënt. Toch is het handig om van tevoren te weten wat er kan gebeuren en waar u rekening mee moet houden.

  • Het algehele proces van het aanvragen van een tweede deskundige mening en de behandeling hiervan kost tijd. In de meeste gevallen kan dit echter geen kwaad, omdat een tumor over het algemeen langzaam groeit en u de behandeling beter in vol vertrouwen dan in onzekerheid kunt beginnen.
  • Houd er rekening mee dat we soms bepaalde onderzoeken opnieuw uit willen voeren, of andere onderzoeken aan zullen vragen.
  • In de meeste gevallen wordt een second opinion vergoed door uw verzekeraar, maar in sommige gevallen zit een second opinion alleen in een aanvullend pakket. Let hier dus goed op.

Volledig achter uw behandeling staan

U hoeft niet bang te zijn dat het aanvragen van een second opinion als beledigend of als blijk van wantrouwen in uw huidige behandelaar wordt gezien. Het is heel normaal dat u meer helderheid en zekerheid wilt hebben en u staat in uw volste recht wanneer u om een tweede mening vraagt. Het belangrijkste is dat u in gerustheid volledig achter uw eigen behandeling staat.