Is borstkanker erfelijk? › Treant Zorggroep

Is borstkanker erfelijk?

Over de erfelijkheid van borstkanker bestaan veel misverstanden. In sommige gevallen is borstkanker erfelijk, maar zeker niet altijd. Slechts vijf tot tien procent van de vrouwen met borstkanker heeft een erfelijke vorm van borstkanker. Soms komt er in één familie veel borstkanker voor, maar dat betekent niet altijd dat het ook een erfelijke variant betreft. Borstkanker komt veel voor, gemiddeld bij 1 op de 8 vrouwen. In een grote familie met meer dan 16 vrouwen lijkt het veel wanneer drie vrouwen  borstkanker krijgen. Maar welbeschouwd is dat gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Mogelijke kenmerken
Er zijn verschillende kenmerken die op erfelijkheid kunnen wijzen, maar hier niet automatisch mee samenhangen. Zo vind je de erfelijke factor vaker bij bepaalde typen borstkanker, is de combinatie met eierstokkanker kenmerkend en komen er in de familie soms relatief vaak mannen voor met prostaatkanker. Wanneer een vrouw met borstkanker jonger is dan 35 jaar of wanneer de borstkanker nog een keer terugkomt bij een vrouw die bij de eerste keer borstkanker jonger was dan 50, is er een grotere kans op een erfelijke component. De arts zal dan extra onderzoek doen naar mogelijk erfelijke borstkanker.

Extra onderzoek
Lang niet altijd kan er erfelijkheid worden vastgesteld, een familiaire link kan er dan wel zijn. Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de aard van de aandoening kan dit reden zijn voor extra onderzoek van familieleden. De arts zal altijd informeren naar factoren die hierop kunnen wijzen en wanneer het nodig is extra onderzoek voorstellen. Familieleden waarbij extra onderzoek raadzaam is, krijgen dit jaarlijks in het ziekenhuis. Zij krijgen dan geen oproep meer voor het bevolkingsonderzoek.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Waarom?
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in  Nederland. Een op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Met het bevolkingsonderzoek is het mogelijk borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, waardoor de kans op genezing sterk toeneemt.

Voor wie?
Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen daarom om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek  borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Hoe?
Het onderzoek bestaat uit het maken van een mammografie (röntgenfoto). Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide laboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie. De gemaakte röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee speciaal hiervoor opgeleide radiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een cliënt al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude foto’s.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50% minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte. Het  bevolkingsonderzoek kan echter geen garantie geven. Helaas is borstkanker niet altijd te zien op een röntgenfoto. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Bevolkingsonderzoek borstkanker