Borstkanker bij mannen › Treant Zorggroep

Borstkanker bij mannen

Borstkanker komt ook bij mannen voor. Het is bij mannen een zeldzamere ziekte: ongeveer 0,7% van alle borstkankerpatiënten is man. Daarnaast geldt dat, hoewel borstkanker bij mannen op alle leeftijden voor kan komen, de gemiddelde leeftijd vaak een stuk hoger ligt. Zo is de gemiddelde leeftijd waarop mannen borstkanker krijgen 68 jaar, terwijl die leeftijd bij vrouwen op 61 jaar ligt. Ook is borstkanker bij mannen vaker erfelijk bepaald (in 10% van de gevallen tegenover 5% van de gevallen bij vrouwen).

Symptomen

De symptomen van borstkanker bij mannen komen overeen met de symptomen van borstkanker bij vrouwen. Zo is de meest voorkomende verandering een knobbeltje in de borst. Andere klachten die kunnen wijzen op borstkanker zijn:

  • Een veranderende textuur van de huid (deukjes of sinaasappelhuid);
  • Warm aanvoelende en rode borst;
  • Verandering aan de tepel (intrekking/vochtafscheiding/zweren, roodheid of schilfers);
  • Een slecht genezend wondje.

Lees hier meer informatie over de verschillende symptomen van borstkanker.

Vaak later ontdekt

Borstkanker bij mannen wordt vaak later ontdekt dan bij vrouwen. Dit komt vooral door het feit dat mannen, maar ook hun zorgverleners, minder alert zijn op de mogelijkheid van borstkanker. Daarnaast is er, door de zeldzaamheid van de ziekte, ook geen bevolkingsonderzoek voor borstkanker bij mannen.

Hierdoor zijn de symptomen vaak al duidelijker en is de ziekte in veel gevallen al in een verder stadium ontwikkeld, wat in de meeste gevallen een slechtere prognose met zich meebrengt. Dit terwijl de prognose voor mannen en vrouwen in principe gelijk is wanneer de ziekte zich in hetzelfde stadium bevindt. Wees dus alert en ga op tijd met uw klachten naar uw huisarts of medisch specialist, zodat de diagnose zo vroeg mogelijk gesteld kan worden.