Bevolkingsonderzoek borstkanker › Treant Zorggroep

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Tijdens dit onderzoek worden er röntgenfoto’s van uw borsten gemaakt, om eventuele borstkanker zo vroeg mogelijk te kunnen signaleren. Door borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, is de kans op een succesvolle behandeling groter.

Heeft u klachten of merkt u veranderingen op in uw borsten? Wacht dan niet op een uitnodiging van het RIVM, maar neem contact op met uw huisarts.

Het onderzoek

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker is geheel vrijwillig en gratis. Het onderzoek vindt in de meeste gevallen plaats in een mobiel onderzoekscentrum dat in uw buurt staat, zodat u hier niet ver voor hoeft te reizen. Tijdens de procedure worden röntgenfoto’s van beide borsten gemaakt (mammografie). U wordt hierbij uiteraard begeleid door professionele laboranten. Als de foto’s technisch gelukt zijn, kunt u weer naar huis en ontvangt u binnen 10 werkdagen de uitslag.

De uitslag

Als u heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek ontvangt u binnen 10 werkdagen de uitslag. Hierbij zijn er twee mogelijke uitslagen:

  • Er zijn geen afwijkingen gevonden. Tijdens het onderzoek zijn er geen afwijkingen gevonden in uw borsten. Indien u nog in de leeftijdscategorie valt, krijgt u over 2 jaar weer een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. U ontvangt deze uitslag via de post.
  • Er is een verdachte afwijking gevonden. Tijdens het onderzoek is er een verdachte afwijking gevonden. Deze uitslag wordt aan ongeveer 25 op de 1.000 onderzochte vrouwen gegeven. U ontvangt deze uitslag van uw huisarts. Hij/zij verwijst u door naar een ziekenhuis voor nader onderzoek.

BI-RADS 0

Wanneer u na het bevolkingsonderzoek borstkanker moet worden doorgestuurd voor extra aanvullend onderzoek met een zogeheten BI-RADS 0 verwijzing, kunt u ook zeer snel bij ons terecht.

Bij een BI-RADS 0 score geven de foto’s die bij het bevolkingsonderzoek voor borstkanker zijn gemaakt, niet voldoende informatie om borstkanker uit te sluiten.  Een aanvullende röntgenfoto of echo is dan vaak voldoende  om te kunnen bepalen of de afwijking kwaadaardig is. De huisarts vraagt dit rechtstreeks aan bij de radioloog. Hierdoor blijven de kosten beperkt en bent u niet uw volledige eigen risico van uw zorgverzekering kwijt. Bij ons bestaat een standaard vervolgonderzoek uit nieuwe 3D-röntgenfoto’s en een echo. Een foto kost momenteel (2017) € 91,94; de prijs voor een echo bedraagt € 86,78.

In de meeste gevallen kan de radioloog direct na bovengenoemd standaard vervolgonderzoek uitsluitsel geven. Soms is het echter nodig om extra aanvullend onderzoek te doen of biopten af te nemen. Wanneer dit nodig is, wordt u aansluitend ook gezien door de mammachirurg of physician assistant. U komt dan onder behandeling op het Mammacentrum. Neem een kijkje achter de schermen tijdens het werk van onze laborant radiodiagnostiek.

Van elke tien vrouwen die voor een zogeheten BI-RADS 0 afwijking doorgestuurd worden voor vervolgonderzoek hebben er negen geen borstkanker.