Urineverlies bij volwassenen › Treant Zorggroep

Urineverlies bij volwassenen

Wat is urineverlies?

Ook wel: urine-incontinentie

Veel mensen krijgen te maken met ongewild urineverlies. Ze kunnen hun plas niet goed ophouden. Urineverlies komt vooral voor bij vrouwen. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft er tijdens haar leven last van. Voor korte of langere tijd. Meestal tijdens of na een zwangerschap. Of op latere leeftijd.

Ook mannen hebben soms ongewild urineverlies. Ongeveer een op de tien mannen is incontinent.

Er zijn verschillende soorten urineverlies:

Stress-incontinentie

Bij stress-incontinentie (ook wel: inspannings-incontinentie) kunt u wat urine verliezen als de druk (stress) op de blaas plotseling toeneemt. Dat gebeurt onder meer bij hoesten, niezen, lachen, rennen en springen. Meestal gaat het om een paar druppels of een scheutje urine.

Drang-incontinentie

Bij drang-incontinentie (ook wel: aandrang-incontinentie of urge-incontinentie) knijpt de blaas zich ineens samen. Daardoor moet u plotseling heel nodig plassen. De aandrang is zo sterk dat u uw plas niet kunt ophouden. U verliest dan een flinke scheut urine of zelfs een hele plas.

Gemengde incontinentie

Stress-incontinentie en drang-incontinentie komen soms naast elkaar voor. Dit heet gemengde incontinentie

Wat zijn de symptomen?

Stress-incontinentie

Bij stress-incontinentie hebt u niet het gevoel dat u moet plassen. Toch verliest u bij inspanning ineens een beetje urine. Bijvoorbeeld als u lacht, hoest, sport of plotseling opstaat.

Drang-incontinentie

Bij drang-incontinentie krijgt u plotseling een sterke aandrang om te plassen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u water hoort stromen of van houding verandert. Vaak is de aandrang zo sterk dat u het toilet niet meer haalt. Ook moet u vaak plassen: tien keer per dag of meer.

Wat is de oorzaak?

Stress-incontinentie

De oorzaak van stress-incontinentie ligt meestal in de bekkenbodem. Dit is de onderkant van het bekken. De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel. De spieren helpen bij het ophouden van uw plas. Soms worden de spieren slapper. Dit kan gebeuren als er veel druk op komt te staan. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bevalling. Of bij overgewicht of veel hoesten. Maar de spieren kunnen ook verzwakken omdat u ouder wordt. De uitgerekte spieren zijn niet sterk genoeg meer om de urine tegen te houden.

Er bestaan ook andere oorzaken. Bijvoorbeeld een verzakking van de baarmoeder. Bij mannen treedt stress-incontinentie vaak op na een operatie aan de prostaat.

Drang-incontinentie

Bij drang-incontinentie is de blaas overactief. De spieren in de blaas trekken te snel samen. Dat kan onder meer het gevolg zijn van een blaasontsteking. Maar meestal blijft de oorzaak onduidelijk.

Wat kunt u zelf doen?

  • Veel mensen schamen zich zo voor hun klachten dat ze geen hulp zoeken. Dat is jammer, want incontinentie is goed te behandelen. Praat dus met de huisarts over uw klachten!
  • Gebruik geen inlegkruisjes of maandverband om de urine op te vangen. Deze nemen het vocht niet goed op. Daardoor kan uw huid beschadigen.
  • Ga niet minder drinken. Uw lichaam heeft voldoende vocht nodig (1,5 liter per dag).
  • Als u te zwaar bent, kan het helpen om af te vallen.
  • Sommige medicijnen kunnen incontinentie veroorzaken of verergeren. Vraag uw huisarts of dit ook geldt voor de medicijnen die u gebruikt.
  • Drankjes met cafeïne (koffie, cola, energiedrankjes) geven soms meer aandrang. Misschien helpt het om deze niet meer te drinken.