Urineverlies bij kinderen › Treant Zorggroep

Urineverlies bij kinderen

Wat is urineverlies bij kinderen?

Ook wel: urine-incontinentie

Vrijwel alle kinderen zijn rond hun vijfde jaar zindelijk. Maar sommige kinderen hebben ook daarna nog moeite om hun plas op te houden. Ze plassen regelmatig in hun broek of in bed. Het gaat dan om ongewild urineverlies (ook wel: incontinentie).

Urineverlies kan verschillende oorzaken hebben. Meestal gaat het om functioneel urineverlies. Dit betekent dat het kind de spieren bij de blaas niet goed onder controle heeft. Heel soms heeft urineverlies een lichamelijke oorzaak. Bijvoorbeeld een afwijking in de spieren. Ook stress-incontinentie komt wel eens voor. Het kind verliest dan wat druppels urine als de druk (stress) op de blaas plotseling toeneemt.

Er zijn verschillende vormen van functioneel urineverlies:

Drang-incontinentie

Bij drang-incontinentie knijpt de blaas zich ineens samen. Daardoor moet uw kind plotseling heel nodig plassen. De aandrang is soms zo sterk dat het niet lukt om de plas op te houden. Uw kind moet ook heel vaak naar de wc. Vaak plast uw kind maar kleine beetjes. De blaas is nooit helemaal leeg.

Verkeerd plassen of verkeerd voelen

Sommige kinderen negeren hun aandrang om te plassen. Bijvoorbeeld omdat ze net zo lekker aan het spelen zijn. Ze spannen de spieren bij de blaas steeds heel stevig aan om de plas binnen te houden. Daardoor kunnen ze deze spieren niet meer goed ontspannen als ze wel gaan plassen. Dan gebruiken ze hun buikspieren om de plas uit de blaas te duwen. Ook herkennen deze kinderen hun plasdrang steeds minder goed.

Soms ontspannen de spieren bij de blaas toch. Bijvoorbeeld in de slaap. Op die momenten verliest het kind urine.

Wat zijn de symptomen?

Naast urineverlies kunnen er nog andere problemen zijn:

  • Vaak blaasontsteking

Kinderen met functioneel urineverlies plassen vaak niet goed uit. Er blijft altijd wat urine achter in de blaas. De urine bevat veel bacteriën. Daardoor kan gemakkelijk een infectie ontstaan.

  • Problemen met poepen

Kinderen die hun plas steeds ophouden, nemen vaak ook niet genoeg tijd om te poepen. Daardoor kunnen problemen met de ontlasting ontstaan. Ze krijgen bijvoorbeeld harde poep of verstopping. Of ze verliezen niet alleen urine, maar af en toe ook wat ontlasting.

Wat is de oorzaak?

Het lichaam verzamelt urine in de blaas. Hoe meer urine erin zit, hoe groter de blaas is. Onder aan de blaas zitten sluitspieren. Deze zorgen ervoor dat er geen urine uit de blaas loopt. Bij het plassen ontspannen de sluitspieren zich. Het is alsof de deuren van de blaas opengaan. De blaas zelf trekt zich op dat moment samen.

Bij kinderen met functioneel urineverlies werken de sluitspieren en de blaas niet goed samen. Bijvoorbeeld omdat het kind zichzelf verkeerd plasgedrag aangeleerd heeft. Bij drang-incontinentie is de blaas overactief. De spieren in de blaas trekken te snel samen. De oorzaak hiervan blijft vaak onduidelijk.