Trauma › Treant Zorggroep

Trauma

Een ander woord voor traumatologie is ongevallenchirurgie. Dit houdt het behandelen van letsel/verwondingen in die ontstaan is na een ongeval of door geweld. De afdeling Orthopedie houdt zich voornamelijk bezig met afwijkingen van de botten, spieren en ligamenten (het bewegingsapparaat) die door een ongeval of geweld ontstaan zijn.

De orthopedisch chirurgen en traumachirurgen van Treant werken nauw samen en zijn allen gecertificeerd om traumazorg te leveren.

Zodra er een letsel ontstaat en u wordt binnengebracht op een van onze locaties, zal de SEH-arts in overleg met de betreffende chirurg van dienst een plan opstellen hoe we het letsel het beste kunnen behandelen. Regelmatig kan het letsel zonder operatie behandeld worden. Een letsel kan vaak restloos genezen, maar helaas is het soms zo dat het, ondanks maximale inspanning, na een revalidatieperiode niet wordt zoals het was. We proberen u bij het bespreken van het behandelplan al zo goed mogelijk te informeren over eventuele kans op restverschijnselen of complicaties.

Mocht er toch geopereerd moeten worden, dan wordt dit traject met u besproken. Voorheen werd gedacht dat alles zo vlug mogelijk geopereerd moest worden. Nieuwe inzichten laten zien, dat dit slechts in enkele gevallen noodzakelijk is. Hierbij kunt u denken aan een breuk met een forse bloeding of dat belangrijke structuren in de knel zitten.

De overige operaties proberen we zoveel mogelijk in te plannen bij een chirurg met de meeste expertise op dat gebied. Een voorbeeld hiervoor is een lastige schouderbreuk waarbij er een speciale schouderprothese geplaatst moet worden. In dit geval wordt u gepland geopereerd door een schouderspecialist.

De meest ideale planning is om een operatie binnen een tot twee weken te plannen na het ongeval. Nadien vindt het revalidatietraject in overeenstemming met uw behandelend chirurg plaats.

Specifieke vragen over uw letsel en behandelplan kunt u het beste stellen aan uw behandelend chirurg.