Slaapapneu › Treant Zorggroep

Slaapapneu

Wat is slaapapneu?

Ook wel: OSAS, Obstructief Slaap Apneu Syndroom

Bij slaapapneu stokt de ademhaling even tijdens de slaap. Deze pauze in de ademhaling duurt langer dan tien seconden. U schrikt even wakker of de slaap wordt minder diep. De ademhaling herstelt zich en u slaapt weer verder. Dit gebeurt minstens vijf keer per uur. Het gevolg is dat u niet diep genoeg slaapt. Daardoor kunt u zich overdag erg moe voelen.

Wat zijn de symptomen?

Zelf merkt u waarschijnlijk niets van de adempauzes. Sommige mensen schrikken wel wakker, maar kunnen zich daar de volgende dag meestal niets van herinneren. Overdag kunt u zich erg moe voelen. Misschien valt u zomaar in slaap. Ook kunt u last hebben van concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

Veel mensen met slaapapneu snurken ook. Daarnaast kan slaapapneu tot hoge bloeddruk leiden.

Wat is de oorzaak?

Een adempauze treedt op als de luchtpijp helemaal afgesloten raakt. Dit kan gebeuren als de spieren van de keel, tong of het gehemelte verslappen. De tong of het zachte deel van de keel zakt dan voor de luchtpijp. Mensen met overgewicht hebben meer kans op slaapapneu.

U kunt niet stikken door slaapapneu. Zodra het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, gaat er een alarmsignaal af. Dit verstoort de slaap. U spant uw spieren aan en de ademhaling komt weer op gang.

Slaapapneu kan ook ontstaan als de hersenen de ademhaling niet goed aansturen. Deze vorm van slaapapneu heet Centrale Slaap Apneu Syndroom (CSAS). Dit komt weinig voor.

Wat kunt u zelf doen?

  • Probeer af te vallen als u te zwaar bent. Soms verdwijnen de klachten daardoor.
  • De klachten kunnen erger worden als u op uw rug slaapt. Pas uw slaaphouding aan. Hiervoor kunt u een shirt met een bobbel op de rug dragen.
  • Door alcoholgebruik neemt het aantal adempauzes toe. Gebruik alcohol met mate.
  • Door roken hebt u meer kans op luchtweginfecties. Het ademen gaat dan nog moeilijker. Stop met roken als u dat nog doet.
  • Houd in het dagelijks leven rekening met uw vermoeidheid. Kunt u bijvoorbeeld wel veilig  deelnemen aan het verkeer?

Slaapapnoe bij kinderen

Ook kinderen kunnen slaapapneu hebben. Het komt relatief vaak voor bij kinderen met overgewicht, het syndroom van Down, achondroplasie (dwerggroei) en een aantal andere aangeboren aandoeningen. Maar ook kinderen die verder gezond zijn, kunnen er last van hebben.

Bij kinderen is al sprake van slaapapneu als zij één keer in het uur een pauze in de ademhaling hebben.