Overhangende oogleden › Treant Zorggroep

Overhangende oogleden

Wat kunnen oorzaken zijn van het overhangen van de bovenoogleden?

De oorzaken kunnen zijn:

  • Veroudering van de huid. De vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt ruimer. Meestal verslapt tegelijkertijd ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor gaat vet (dat zich normaal in de oogkas bevindt) naar voren uitpuilen. Dit veroorzaakt volle oogleden, of plaatselijke ooglid-zwelling in de ooghoek aan de kant van de neus.
  • Familiaire factoren, zoals de bouw van de oogkas, spelen soms een rol. Is dit het geval dan kan teveel aan huid ook bij jonge mensen voorkomen.
  • Ontstekingen in de oogkas. Dit komt zelden voor.
  • Verslapping van de voorhoofdhuid (browptosis). Hierdoor zakt de wenkbrauw naar beneden, waardoor het bovenooglid teveel huid krijgt. Wanneer de positie van de wenkbrauw ernstig afwijkt, kan het nodig zijn dit (eerst) te herstellen, omdat herstel van het huidteveel anders tot een lelijk resultaat leidt.
  • Verslapping van de spier die het ooglid optilt (ptosis). Hierdoor wordt de positie van de ooglidrand ten opzichte van het oog te laag. Deze spierverslapping ontstaat meestal door veroudering, maar kan ook bij bepaalde aandoeningen voorkomen. Ook bestaat er een aangeboren vorm van deze spierverslapping.