Migraine › Treant Zorggroep

Migraine

Wat is migraine?

Migraine is een aanval van heftige hoofdpijn. Samen met spanningshoofdpijn is het de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Migraine is bijna nooit een teken van een ernstige aandoening.

Spanningshoofdpijn ontstaat door spanningen of een verkeerde lichaamshouding. Bij migraine is mogelijk sprake van erfelijke aanleg of uitlokking. Uitlokking betekent dat een aanval bijvoorbeeld kan ontstaan door het eten van bepaald voedsel. Of door vermoeidheid, stress of een naderende menstruatie.

Wat zijn de symptomen?

Voordat de hoofdpijn toeslaat, hebben mensen vaak last van prodromen. Dat zijn een soort voorbodes van de migraineaanval. Mensen zijn dan bijvoorbeeld snel geïrriteerd en vergeetachtig. Of juist hyperactief. Soms zien ze schitteringen, sterretjes of golvende beelden. Uiteindelijk gaan prodromen over in hoofdpijn.

Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend en zit meestal aan één kant van het hoofd. Vaak zijn patiënten ook misselijk en overgevoelig voor licht, geluid en beweging. Vandaar dat ze tijdens een aanval van migraine het liefst in een stille, donkere ruimte willen liggen.