Middenoorontsteking › Treant Zorggroep

Middenoorontsteking

Wat is een middenoorontsteking?

Ook wel: otitis media

Middenoorontsteking is een ontsteking in de holte achter het trommelvlies. Het middenoor is via de buis van Eustachius verbonden met de neus-keelholte. Een middenoorontsteking ontstaat bijna altijd doordat de buis van Eustachius is afgesloten. Dit kan komen door een verkoudheid of doordat de neusamandel tegen de buis van Eustachius drukt. Door de afsluiting ontstaat er onderdruk en vocht in het binnenoor. Dit kan gaan ontsteken. Soms breekt het trommelvlies door en komt er een gelige vloeistof uit het oor. Dit heet een loopoor. Als een loopoor lang duurt, kan ook een ontsteking in de uitwendige oorgang ontstaan.

Een middenoorontsteking kan ook komen door plotseling drukverschil. Bijvoorbeeld tijdens duiken, of bij het landen of stijgen van een vliegtuig.

Volwassenen krijgen niet zo snel een middenoorontsteking. Bij hen loopt de buis van Eustachius meer van boven naar beneden. Daardoor wordt vocht beter afgevoerd dan bij kinderen.

Wat zijn de symptomen?

De pijn van een oorontsteking is heel indringend. Kinderen kunnen er echt ziek van zijn. Ze worden hangerig en krijgen soms koorts. Ook horen ze slechter.

Jonge kinderen kunnen door de ontsteking gaan overgeven en last krijgen van diarree.

Heel jonge kinderen en baby’s drinken slechter, omdat het zuigen aan de fles pijn doet.

Wanneer naar de dokter?

Bij de helft van de kinderen gaat de ontsteking binnen drie maanden vanzelf over. Bij een klein deel is het oor na zes maanden nog steeds niet hersteld. De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen. Bij oorklachten kunt u naar de huisarts als:

  • Uw kind jonger is dan twee jaar.
  • Uw kind ouder is dan 2 jaar en drie dagen pijn heeft met koorts.
  • Een loopoor meer dan een week aanhoudt.