Melanoom › Treant Zorggroep

Melanoom

Het melanoom van de huid is een vorm van kanker die ontstaat vanuit de pigmentcellen (melanocyten) in de huid. Moedervlekken zijn groepjes pigmentcellen bij elkaar. Wanneer deze pigmentcellen veranderen in kankercellen dan spreekt men van een melanoom. Soms ontstaan melanomen in een gave huid en dus niet vanuit pigmentcellen.

De laatste jaren komen melanomen steeds meer voor. Wanneer een melanoom vroegtijdig ontdekt en behandeld wordt zijn de vooruitzichten van de ziekte gunstiger. Het is dus belangrijk bij twijfel over moedervlekken of andere pigmentvlekken de huisarts te raadplegen.

Melanomen komen vanaf de pubertijd op alle leeftijden voor, waarbij een leeftijdspiek ligt vanaf 40 jaar. Bij kinderen komt het zelden voor. Melanomen komen voor op alle plekken van het lichaam. Maar bij mannen zit het melanoom vaker op de romp van het lichaam en bij vrouwen vaker op de benen.

Een verhoogd risico op melanoom hebben mensen met een zogenaamd FAMM syndroom (familial atypical mole melanoma syndrome); deze mensen hebben veel afwijkende moedervlekken. Andere risicofactoren zijn een grote aangeboren moedervlek of een heel licht huidtype met veel zonverbrandingen in het verleden, met name op de kinderleeftijd.