Liesbreuk › Treant Zorggroep

Liesbreuk

In de buikholte liggen de darmen en verschillende andere organen, zoals de lever en de milt. Ze worden omgeven door het buikvlies. Daaromheen zit de buikwand. Die bestaat uit spieren en pezen.

Bij een liesbreuk zit er een zwakke plek in de buikwand. Hierdoor kan het buikvlies naar buiten stulpen, en soms ook een stukje darm. U ziet dan een bobbel in uw lies. Een liesbreuk komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Wat zijn de symptomen?

In de lies zit een zwelling. Sommige mensen hebben een dubbelzijdige liesbreuk. De zwelling zit dan aan beide kanten. De zwelling wordt groter als u hoest, perst of lacht. Dan komt er namelijk meer druk op de buikwand te staan en wordt het buikvlies of de darm naar buiten geduwd. Na verloop van tijd kan de zwelling ook vanzelf groter worden.

Soms voelt de breuk wat pijnlijk of branderig aan. Als de breuk plotseling erg pijn doet, gaat het om een beknelling. De uitstulping is dan vast komen te zitten in de opening in de buikwand. In dat geval is een spoedoperatie nodig.

Bij mannen kan de uitstulping doorlopen tot aan de balzak. Ook dan is een operatie nodig.

Wat is de oorzaak?

Een zwakke plek in de buikwand is vaak aangeboren. Maar een zwakke plek kan ook in de loop van het leven ontstaan. De buikwand kan uitrekken als er veel druk op komt te staan. Bijvoorbeeld als u veel hoest, vaak zware dingen tilt of als uw lichaamsgewicht flink is toegenomen.

Bij pasgeboren kinderen is de buikwand soms niet goed dichtgegroeid. Er zit dan een opening in. Dit komt vooral voor bij jongetjes.