Koemelkallergie › Treant Zorggroep

Koemelkallergie

Wat is koemelkallergie?

Bij een allergie reageert het afweersysteem op ‘normale’ stoffen alsof het ziekteverwekkers zijn. Die stoffen noem je allergenen. Bij een koemelkallergie reageert het afweersysteem op de eiwitten in koemelk.

Koemelkallergie komt vooral voor bij zuigelingen. De meeste kinderen groeien eroverheen. Als ze drie of vier jaar oud zijn, hebben ze geen klachten meer. Koemelkallergie bij volwassenen is zeer zeldzaam.

Koemelkallergie is de meest voorkomende vorm van voedselallergie. Een voedselallergie is iets anders dan een intolerantie. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet actief.

Wat zijn de symptomen?

Bij de reactie van het afweersysteem komt histamine vrij. Deze stof kan de bloedvaten verwijden. Die kunnen vervolgens gaan ‘lekken’. Er komt dan vocht uit de vaten in de omliggende weefsels. Dit zorgt voor zwelling en kan klachten geven aan:

  • Luchtwegen (verstopte neus, geiïriteerde ogen, hoesten).
  • De huid (eczeem, netelkoorts).

Andere klachten bij kinderen met koemelkallergie zijn:

  • Maagklachten en darmklachten (krampen, diarree).
  • Ontroostbaar huilen (door o.a. de krampen, jeuk).
  • Een anafylactische reactie. Dit is een levensbedreigende situatie die maar heel zelden voorkomt. Uw kind moet dan meteen naar het ziekenhuis. Niet alleen de shock, maar ook de zwelling in en rond de luchtwegen geeft namelijk grote problemen.

Wat kunt u zelf doen?

  • Borstvoeding werkt het beste. Als het kan, geef uw kind dan vier tot zes maanden (of langer) borstvoeding. Dat verkleint de kans op het ontwikkelen van een koemelkallergie en atopisch eczeem.
  • Begin net als bij alle kinderen vanaf vier maanden met groente- en fruithapjes.
  • Wees voorzichtig met voedingsmiddelen die sterke allergenen bevatten. Bijvoorbeeld  pinda's, noten, ei, koemelk en vis. Introduceer deze voedingsmiddelen één voor één. Dan kunt u makkelijker nagaan op welk voedingsmiddel uw kind allergisch reageert.