Knieschijfklachten › Treant Zorggroep

Knieschijfklachten

De knieschijf (patella) zit aan de voorzijde van de knie en helpt de krachten van het bovenbeen beter over te brengen naar het onderbeen bij het actief strekken van het been. De knieschijf glijdt door een gootje in het bovenbeen (trochlea) en wordt door de vorm en dit gootje in combinatie met de bovenbeenspieren op zijn plek gehouden. Er zijn twee bandvormige structuren die de sporing van de knieschijf ondersteunen. Dit zijn het mediale patellofemorale ligament (MPFL) en het laterale patellofemorale ligament (LPFL). De knieschijf beweegt omhoog en omlaag, kantelt een beetje (tilting) en draait een beetje (rotatie). Er zijn daardoor verschillende contactpunten in het gewricht.

Knieschijfklachten komen relatief veel voor en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Vooral bij tieners en jongvolwassenen (adolescentie) komt dit veel voor. De klachten kunnen zonder een duidelijke oorzaak of verschillende oorzaken ontstaan. Dit wordt ook wel het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. In dit geval behandelt een fysiotherapeut u voor de klachten en krijgt u leefregels. 

Als de knieschijf uit het gootje dreigt (subluxatie) te gaan bij bewegen of door een ongeval uit de kom schiet (luxatie), kunnen dit blijvende klachten geven.

Uw knieschijf kan door verschillende oorzaken uit de kom schieten:

  • Er is een ongeval geweest met direct letsel tegen de knieschijf, waardoor deze uit het gootje wordt geslagen. De knieschijf moet vaak door iemand (patiënt zelf, ambulancepersoneel of in het ziekenhuis) weer terug op zijn plaats geduwd worden.
  • Er is een aangeboren anatomische afwijking in de knie.

Bovenstaande anatomische afwijkingen kunnen worden versterkt bij hypermobiliteit (met name overstrekken van de knieen) en/of X-benen. Hierdoor kunt u klachten blijven houden door verhoogde druk aan de buitenonderzijde van de knieschijf. Is uw knieschijf een keer uit de kom geschoten, dan is de kans groter dat het nog een keer gebeurt. Schiet uw knieschijf vaker uit de kom of blijft u het gevoel houden dat uw knieschijf uit het gootje gaat ondanks optimaal trainen met een kniefysiotherapeut?  Dan kan de orthopeed een operatie overwegen.