Knieband letsel › Treant Zorggroep

Knieband letsel

Door een (sport)ongeval kan een of meer banden van de knie stuk gaan. Het meest voorkomende ongeval is dat het onderbeen op de grond blijft staan en het lichaam er overheen draait. Niet alleen de banden kunnen hiermee stuk gaan, ook de meniscus kan scheuren. Het meest voorkomende bandletsel is een scheur van de voorste kruisband (VKB). Er wordt regelmatig een knap gevoeld of gehoord en binnen enkele uren kan de knie fors dik worden. Dit is vaak bloed dat zich ophoopt in het kniegewricht. Helaas komt dit letsel nogal eens gecombineerd voor met een binnenste band letsel (mediaal collateraal band letsel, MCL) en een meniscusscheur. De MCL voorkomt dat de knie stabiel blijft wanneer er krachten op de knie komen die het been in de vorm van een  x-been (valgus) wil krijgen. 

De achterste kruisband (AKB) gaat vaak stuk door een direct inwerkend trauma, bijvoorbeeld tijdens een auto-ongeval waarbij het onderbeen tegen het dashboard aankomt en het bovenbeen doorschiet. Ook hier hoor of voel je vaak een knap en wordt de knie snel dik. Een letsel van alleen de achterste kruisband komt minder vaak voor. Daarom is er vaak aanvullend onderzoek nodig. De banden aan de buiten-achterkant van de knie (posterolaterale hoek) zorgen er onder andere voor dat het onderbeen geen grote draaiing met de voet nar buiten kan maken. Ook zijn ze essentieel voor de voorste kruisbanden, want een reconstructie van die banden faalt als de banden aan de buiten-achterkant van de knie niet goed zijn.

Recent is er nog een extra bandje gevonden in de knie, namelijk de zogeheten anterolaterale ligament. Dit bandje voorkomt ook extreme draaiingen van onder- en bovenbeen ten opzichte van elkaar.